Vasa Energi
Vasa Energy Week är en vecka späckad med föreläsningar, workshops, nätverkande och utställningar.

Klimatsmart samarbete med Finland

Ökat samarbete mellan svenska och finska företag inom cleantech ska ett energimöte i Vasa leda till.

Vasa Energy Week lockade 4300 personer förra året att nätverka inom cleantech-områden som sol, vind, vatten och biobränslen. 2017 pågår eventet mellan 20–24 mars och förhoppningen från Cleaner Growth i Sverige är att svenska och finska företag ska hitta igen varandra kring klimatsmarta produkter och tjänster.

Finland ledande
Energiklustret i Vasa är ledande i Norden och sysselsätter hela 11 000 anställda. Den samlade årsomsättningen ligger på 4,4 miljarder euro.

– Här finns jättefina möjligheter till samarbete för företagen i Västerbotten och Örnsköldsvik. Vi är precis som finländarna också starka på cleantech-området. Det underlättar såklart att vi ligger nära varandra både geografiskt och språkmässigt, säger Susanne W Lindström, projektledare för internationella affärer på Cleaner Growth.

Veckan inleds med företagsdejting – stora finska företag som Danfoss, Veo och Wärsilä, matchas ihop med mindre bolag från Umeå.

– Det är en chans att skapa affärsmöjligheter och komma i kontakt med rätt personer på de bolag som är stora och viktiga för våra företag och partners, säger Susanne W Lindström.

Finland största exportmarknad
För företagen i Västerbotten är Finland den största exportmarknaden, följt av Norge och Tyskland. Redan i dag finns ett gränsöverskridande affärssamarbete mellan grannarna genom projektet Cleantech Kvarken. Projektet bygger en brygga mellan de regionala branschsatsningarna Energy Vaasa i Finland och Cleaner Growth i Sverige, som stödjer affärsutveckling av bolag, i Västerbotten och Örnsköldsvik.

– Vi har mycket lättare att skapa kontakt med både stora och små bolag i Finland genom vårt samarbete i Cleantech Kvarken. På samma sätt kan vi hjälpa finländska bolag och underlätta för dem att göra affärer på den här sidan, säger Peter Hedman, projektledare för Cleantech Kvarken och Cleaner Growth.

Nya affärsmöjligheter
Under hela energiveckan i Vasa pågår massvis av event som ska skapa affärsmöjligheter. Deltagarna får bland annat möjlighet att nätverka med bland annat Storbritanniens och Chiles ambassadörer, Tillväxtverket, Invest Hong Kong, samt flera finska företag.

– Det är viktigt att poängtera att det inte bara går ut på att sälja och exportera – ska vi bidra till minskade koldioxidutsläpp måste vi föra ut våra kunskaper om ren energi, säger Susanne W Lindström.

Under Vasa Energy Week medverkar bland annat Skellefteå Kraft, Umeå Energi och Region Västerbotten, samt Prismalence, Cuedee, Racoon miljöfilter, Nordic Flanges och Örnalp Unozon.

Cleaner Growth är en unik långsiktigt satsning i norra Sverige – Västerbotten och Örnsköldsvik – som stödjer utvecklingen av fler och växande bolag inom cleantechområdet.