Elin Nilsson och Anna Palmér
Elin Nilsson och Anna Palmér var två av talarna när Umeå Developer Community bjöd in till träff hos Cinnober.

Kodar live på utvecklarträff

Livekodning med javascript och konsten att få användaren att gå från klick till att bli kund var två inslag när Umeå Developer Community bjöd in till utvecklarkväll hos Cinnober.

Det är högt tryck i lokalen hos Cinnober när
Umeå Developer Community
bjuder in till öppen kväll för utvecklare. Mötesplatsen startades av Emil Sjölander och Mikael Wikner i början av 2014 och har sedan dess bjudit in till både större presentationer och mindre workshops. Träffarna anordnas ute hos olika företag, tidigare har både Codemill och CGI öppnat sina lokaler och denna kväll är det Cinnobers tur att stå som värd.

Bland de närmare 50 deltagarna finns både studenter och anställda vid olika it-företag, alla med stort intresse för att lära sig mer om programspråk, kod och interaktionsdesign.

Från klick till kund

Kvällens första talare är Anna Palmér, sistaårsstudent på Civilingenjörsprogrammet för interaktion och design. Hon ger en inblick i konvertering, att gå från klick till kund, exempelvis hur få en besökare på en webbplats att bli en betalande kund. Fokus på användaren är viktigt och att låta kunden känna sig som en ”superhjälte” med nya krafter genom tjänsten eller produkten.

– Det är viktigt med konvertering, att man tänker på att man inte säljer features, en mobilapp eller en tjänst, utan att man säljer "superpowers". Om man överdriver lite grann ska den som köper produkten nästan känna sig som en superhjälte, förklarar Anna Palmér.

Hon berättar också om A/B testning, vilket betyder att två versioner av exempelvis en webbsida kan testas samtidigt.

– Man kan testa version A och version B samtidigt. Man har kanske en knapp som är grön på ena sidan och en som är röd på andra sidan. Sedan får man testa vilken av knapparna som ger bäst resultat, det vill säga att få någon att gå från klick till att bli kund.

Elin Nilsson visar AngularJS
Elin Nilsson visar med livekodning hur AngularJS fungerar.

Livekodning

Elin Nilsson ger under sin presentation en introduktion till AngularJS för utveckling av nya webbapplikationer, något som Elin visar genom att inför deltagarna livekoda en sökfunktion för en webbsida.

– Jag valde att göra livekodning. Visar man bara den färdigskrivna koden förstår man inte på samma sätt. Livekodning är bäst för att låta de som lyssnar följa med genom byggandet av den här enkla appen med Angular, förklarar Elin Nilsson efter sin presentation.

AngularJS är ett javascriptramverk för klientsidoapplikationer. Sådana ramverk kan ha en tröskel för att lära sig det, man behöver veta en del grunder innan man kan sätta igång med kodningen.

– Den första tröskeln kan vara lite hög och då tror jag att en sådan här enkel livekodning kan hjälpa mycket, säger Elin Nilsson.

Stort sug efter Angular

På plats under kvällen finns Alexander Sehlin, ansvarig för produktutveckling på Cinnobers kontor i Umeå, och han håller med Elin om att AngularJS är intressant.

– Vi har tittat på lite olika alternativa javascript-bibliotek och det finns ett stort sug på Cinnober att kika på Angular, säger Alexander Sehlin.

Men det gäller att håller sig uppdaterade för utvecklingen är snabb ibland inom kodspråk.

– Angular kommer ut i version 2 snart och det kommer att innebära relativt stora förändringar så det jag gick igenom idag är kanske inte användbart om några månader, säger Elin Nilsson med ett leende.

– Men det är kul att Cinnober har tittat på det här och alltid roligt att höra att företag är framåtdrivande och att javascript har blivit så stort med ramverken, det gäller att hänga med i tiden, fortsätter hon.

Lär sig mer

Alexander Sehlin berättar att man från Cinnobers håll är mycket glad över att få vara värd för Umeå Developer Community under en kväll.

– Det är jätteroligt att dom är här och att så många kom. Vi är ganska många här från firman ikväll som stannat kvar, vi lär oss av det här, det är jätteroligt, säger Alexander Sehlin.

Även Mats Wikström på Cinnober är glad över att få sitta med och lyssna på presentationerna.

– Jag slås av hur fantastiskt duktiga de är på att presentera. Jag satt mest och lärde mig hur man ska presentera och det här var riktigt, riktigt bra. Det var mycket intressant både om Angular och om konvertering. Jag är imponerad, säger Mats Wikström.

Förutom Anna Palmér och Elin Nilsson bidrog även Emil Sjölander, Mattias Bergström och Mikael Wikner med presentationer under kvällen om bland annat arbetsflöden, GIT, och olika komponenter för webb.

Läs mer här om
Umeå Developer Community, nätverket som när detta skrivs har 162 medlemmar. 

Text och foto: Mikael Hansson