Barn i kodstuga
Barn i kodstugor landet runt lär sig koda genom föreningen Kodcentrum.

Kodstugor lär barn koda

Kodstugor för barn börjar nu på nio orter i landet, från Skellefteå och Umeå i norr till Malmö i söder.

Genom föreningen Kodcentrum får över 150 barn och unga mellan 9-13 år träffa volontärer en kväll i veckan för att prova på att programmera egna spel och appar, helt gratis.

Volontärerna i kodstugan fungerar som förebilder och de breddar bilden av vad som kan skapas och vem som kan jobba med programmering. De öppnar upp ögonen för yrkesroller som utvecklare, speldesigners och krypteringsexperter, samtidigt som de handleder barnen i det egna utforskandet.

– Att få träffa unga och lära dem koda ger väldigt mycket energi tillbaka. Jag får se deras kreativitet och utveckling, samtidigt som de får en förebild som visar att programmering kan vara något för alla, säger Ellen Hagstrand som är volontär och anställd på Microsoft, en av Kodcentrums huvudsponsorer.

I kodstugan uppmuntras barnens egen fantasi och problemlösande förmåga och under kodstugans nio tillfällen får de skapa egna spel, digitala berättelser och prototyper till appar. Det är helt gratis att delta i kodstugan för eleverna i Kodcentrums samarbetsskolor. Tröskeln till att komma igång ska vara så låg som möjligt, därför krävs inga förkunskaper och datorer finns att låna.

Kodcentrums kodstugor finns i Göteborg, Malmö, Skellefteå, Stockholm, Sundbyberg, Tensta, Västerås, Umeå, Uppsala. Huvudsponsorer är Informator, Microsoft och Spotify.

Redan idag finns allt Kodcentrums material tillgängligt helt gratis på sajten Kodboken.se. Mer material riktat särskilt mot skolan tas fram i ett projekt finansierat av Vinnova och lanseras under 2017.


Text av: Mikael Hansson

Publicerad: 15 september, 2016Dela artikel:

Text av:

Publicerad:

Facebook

Mikael Hansson

15 september, 2016