Komatsu och Teknikcollege

Komatsu Forest skänker 35 miljoner till Teknikcollege i Umeå

Umeå kommun och Dragonskolan i Umeå får 35 miljoner kronor av Komatsu Forest. Pengarna ska användas till att bygga ett toppmodernt teknikcentrum.

Komatsu Forest i Umeå fick tidigare i år besök av koncernchefen Kunio Noji. Han uttryckte då en vilja om att det 50-årsjubilerande företaget följer den japanska traditionen att ge något tillbaka till det samhälle man verkar i.

— Hans besök var också en klar signal att Umeå ska fortsätta att vara företagets utvecklings- och montagecentrum, säger Jonas Jonsson, platschef vid Komatsu Forest i Umeå.

På förslag från ledningen i Umeå blev beslutet alltså att skänka 35 miljoner kronor till Dragonskolan.

Del av Teknikcollege

Av summan går 25 miljoner till att öka tekniknivån och uppgradera delar av skolans undervisningslokaler till ett teknikcenter.

— Det ger en miljö som är mer lik den som finns på ett toppmodernt teknikföretag, säger Jonas Jonsson.

Det nya teknikcentret blir en del av Teknikcollege Bothnia som redan finns på skolan och som samarbetar med lokala teknik- och industriföretag i fråga om praktik och upplägg. Utbildningen ska också skola eleverna i så kallad Lean-produktion.

Nedan berättar Matilda, en av eleverna på Teknikcollege, om skolan:

 

Stärker regionen

10 miljoner kronor av Komatsu Forests gåva ska fonderas så att den höjda nivån kan bibehållas.

— Komatsu Forest och andra företag kommer att få plus genom mer anställningsbara medarbetare. Vi vill också skapa största möjliga långsiktiga nytta för regionen och dess tillväxt, säger Jonas Jonsson.

Nicklas Wallmark, rektor på Dragonskolan, är mycket glad över satsningen på det nya teknikcentret:

— Helt fantastiskt! Nu ska vi skapa Sveriges bästa teknikutbildning. Här ska vi utbilda morgondagens arbetskraft i bland annat mekatronik, hydraulik, automation och montering.

Roland Carlsson, näringslivschef Umeå kommun ser även han mycket positivt på satsningen från Komatsu Forest:

— Det här stärker Umeås förutsättningar att bibehålla och utveckla positionen som norra Sveriges mest konkurrenskraftiga och ledande industriregion. Det är även ett utmärkt exempel på samverkan mellan skola och näringsliv.

Nedan ett exempel på skogsmaskin från Komatsu Forest:


Text av: Mikael Hansson

Publicerad: 24 maj, 2011Dela artikel:

Text av:

Publicerad:

Facebook

Mikael Hansson

24 maj, 2011