elevemil.jpg
Emil Wiklund går andra året på Teknikcollege, Dragonskolan. Han är en av alla Umeås gymnasieelever som nu har egen bärbar dator.

Konsten att styra en fabrik

Med hjälp av dator och Wilsonformel lär sig Emil Wiklund planera produktionen för en hel fabrik.

Emil Wiklund är en av alla Umeås gymnasieelever som får en egen bärbar dator av sin skola. Läs om hela
projektet med elevdatorer.

 När Emil Wiklund får välja en lärare som på ett bra sätt klarar av att ge uppgifter där datorn används nämner han läraren i produktionsstyrning. Emil går på Teknikcollege på Dragonskolan och där är det viktigt att lära sig hur produktionen i en fabrik kan styras på bästa sätt.

I en av de större uppgifter som Emil och hans klasskamrater fått ska de skriva en produktionsplan och förstå vad det innebär att sitta i produktionsledningen för en fabrik, i det här fallet en fabrik som tillverkar spadar.

– Vi jobbar med Excel och får bestämma om fabriken ska ha mellanhänder eller om allt jobb ska göras i fabriken. Vi får pröva oss fram och se vad som är mest ekonomiskt.

Emil berättar hur de lägger in uppgifter i Excel om total vinst, olika flöden in i fabriken, vilket materiel man använder i produktionen och hur stora administrationskostnaderna är.

– Sedan stoppar vi inte det i en formel som heter Wilsonformeln. Den är ganska krånglig men vi försöker lära oss hur vi ska använda den, säger Emil Wiklund.

Wilsonformeln är en matematisk formel som kan användas för att räkna ut hur stor produktionen av ett parti varor kan bli om man känner till efterfrågan, lagerförutsättningar och styckepriser. Utan dator skulle beräkningarna vara mycket mer besvärliga att utföra och Emil menar att han får en bra start inför sitt kommande yrkesliv när han lär sig hantera kunskaper som dessa.

Miljöarbetet är viktigt

Emil Wiklund är mycket kritisk kring miljöaspekterna i samband med reparationer av skolans datorer. På den första han fick var det en spricka i moderkortet, ett rent fabriksfel. Den andra började också krångla, den stängde av sig själv, helt okontrollerat. Det är sådant som kan hända och inte mycket att säga om. Men när datorerna skulle lagas upptäckte Emil till sin förvåning att det inte gjordes i Umeå.

– När min första skoldator gått sönder skulle man skicka ner den till Polen. Det var billigare, men jag tycker det är dumt att skicka ner den dit, det är inte särskilt miljövänligt. Nog hade det varit bättre att låta någon reparatör här omkring laga den, utbrister Emil.

Miljötänkandet kring datorer är viktigt för Emil. Han påpekar att det är bra om elevernas bärbara datorer kan medverka till att det går åt mindre mängd papper på skolan.

– Dragonskolan ska ju vara miljövänlig så då är det bra om vi kan spara på papper, säger Emil Wiklund.

Text och foto: Mikael Hansson


Text av: Mikael Hansson

Publicerad: 9 mars, 2010Dela artikel:

Text av:

Publicerad:

Facebook

Mikael Hansson

9 mars, 2010