Mikael Långström
Mikael Långström, vd för Fältcom, på bilden tillsammans med den enhet som företaget lanserar för uppkopplade fordon.

Kraftfull teknik för uppkopplade fordon från Umeåföretag

Snabbare internetuppkoppling kan ge fler tjänster för exempelvis busspassagerare. En ny kraftfull enhet för höghastighetsinternet och uppkopplade tjänster i fordon lanseras av Fältcom.

Två år i rad har Umeåbaserade Fältcom utsetts till snabbväxande Gasellföretag av Dagens industri. Företagets unika teknik för Internet of Things, uppkopplade fordon och byggnader har lett till allt fler affärer över hela världen, inte minst i Sverige men i år även i New York.

Idag återfinns Fältcoms plattform i tusen av Volvos testbilar, alla svenska väderstationer och fartkameror, hälften av Sveriges bussar, och reglerar bland annat när belysningen i städer som Malmö släcks och tänds varje dag. Tekniken installeras i år även i busshållplatser i New York.

Utvecklar tekniken

För att behålla sin starka position inom Internet of Things fortsätter Fältcom att utveckla sin teknik. I veckan har företaget därför lanserat en kraftfull enhet för höghastighetsinternet och uppkopplade tjänster i fordon. Den nya produkten har bland annat en LTE Advanced radiomodul vilket möjliggör höga hastigheter mot radionätet. Enheten har möjlighet att lagra av en stor mängd data och hantera ett flertal funktioner och kameror samtidigt, med hög hastighet och kvalitet.

Den nya produkten är den senaste generationen av Fältcoms egenutvecklade kommunikationsenhet MIIPS C som utgör kärnan i företagets IoT-plattform (Internet of Things plattform). MIIPS C-enheterna används för att koppla upp byggnader, fordon och utrustning mot nätet för att samla in data, kontrollera, styra och övervaka funktioner på distans.

Hög prestanda

Den nya hårdvaran kan hantera en stor mängd beräkningar av data samtidigt och har stor lagringskapacitet som möjliggör lagring av data från ett stort antal applikationer. Den höga prestandan tillåter till exempel parallell hantering av ett flertal kameror med hög upplösning. Utrustad med 1 Gbit Ethernet och radiomodul med stöd för LTE Advanced möjliggörs höga hastigheter mot radionätet genom att flera frekvenser används samtidigt för att ge maximal prestanda.

Enheten finns i olika varianter varav en har stöd för diversitet mellan två antenner vilket ger bättre mottagning av radiosignaler och högre hastigheter på platser med låg täckning.

De nya modellerna har ett brett stöd för olika länder och teknologier, samma modell kan användas såväl i Europa som USA.