Branschdagar digital kreativ industri
Sofia Anner och Cecilia Sundkvist från Kreator deltog under branschdagarna. Kreator representerar filmproducenter, animatörer, illustratörer, spelutvecklare och formgivare för att leverera kreativ kompetens till reklam och kommunikationsbyråer.

Kreativa möten kring rörlig bild

Västerbotten är en av de starkaste regionerna i Sverige när det gäller kreativa näringar inom rörlig bild, film, datorspel och webbproduktioner. I samband med Move-festivalen i Umeå visade man upp sig.

Under festivalen MOVE arrangerades också några spännande dagar för den kreativa digitala industrin i Västerbotten. Branschträffar, föreläsningar, öppna workshops och seminarier var en del av dagarna som arrangerades av Umeå Creative Industry Association med stöd från Dino Lab.

Mer än tydligt framgick det av branschdagarna att webben inte är statisk längre och att spelen är mer än bara spel. Rörlig bild är också idag mer än bara film. Nu innefattar det web, post-produktion, spel, musikvideos, animation, reklam och simuleringar.

Under fredagens öppna föreläsningar utställningar kunde besökarna möta företag som North Kingdom, Dohi Sweden, Kreator, Nifflas, Salmonfox, Turborilla, Intinor, Zordix och nätverket Geek Girl Umeå med flera som berättade om sin verksamhet.

Branschdagar digital kreativ industri

Robert Bengtsson-Ölund och Roland Axelsson från Intinor visade upp de tjänster kring streaming av video och tv som de erbjuder. Bland andra uppdrag sänder de livetv från Eventdagarna i Göteborg, 19 – 20 oktober. Under Eventdagarna presenteras allt från verktyg och produkter som behövs för att skapa innovativa och inspirerande evenemang och möten till byggstenarna som formar, driver och genomför lyckade kommunikationsevent.

Branschdagar digital kreativ industri

Nicklas Nygren, Nifflas, tillsammans med Hanna Olsson från InfoTech Umeå. Nicklas berättade under branschdagarna om de spel han producerar och hur hans resa sett ut med att bygga upp sitt företag. Idag undervisar han i spelutveckling på folkhögskola i Danmark när han inte bygger vidare på spelvärlden kring bland annat Knytt.

Branschdagar digital kreativ industri

Erik Löfgren, Dimension Magic, mötte Tomas Wennström, kulturnämndens ordförande i Umeå, för en stunds samtal och godissug.

Branschdagar digital kreativ industri

Emanuel Dohi, Dohi Sweden, berättade bland annat om tanken bakom Vujà dé, ett koncept man följer i företaget för att kunna se det oväntade och våga göra det annorlunda.

Branschdagar digital kreativ industri

Från Skellefteå kom David Eriksson, North Kingdom, och berättade om de samarbeten man har med stora internationella bolag som Vodafone och Google.