Kung Carl XVI Gustaf
Kung Carl XVI Gustaf prövar VR-hjälm och virtuell skogsavverkning. Anders Hansson från Oryx Simulations assisterar och visar tekniken vid Skogens dag.

Kungligt intresse för virtual reality i skogen

Kung Carl XVI Gustaf visade stort intresse för skogsavverkning i virtual reality från Umeåföretaget Oryx Simulations vid Skogens dag under Västerbottensveckorna på Grand Hôtel.

Traditionell skogsindustri står i förändring. Digitalisering och automatisering ger helt nya möjligheter att bruka skogen och ta vara på dess råvara. Den nya tekniken öppnar också upp för nya medarbetare och skogsägare där kvinnor i allt högre grad kan komma med.

Det var några teman som lyftes fram under Skogens dag som arrangerades av Skogstekniska klustret som en del av Västerbottensveckorna på Grand Hôtel.

VR-installation

Redan vid ingången till lokalen fanns ett av företagen som ingår i klustret, Oryx Simulations, med en VR-installation som lockade såväl kung Carl XVI Gustaf och många andra att pröva hur utbildning av skogsmaskinförare kan se ut idag.

Kung Carl XVI Gustaf var huvudtalare och också en av de första som tog tillfället i akt att ta på sig VR-hjälmen för att få pröva hur en virtuell skogsmaskin och kran kan bli till ett utbildningsverktyg för den som ska lära sig köra en maskin i skogen.

Derny Häggström, grundare av Oryx, fanns på plats och berättade för kung Carl XVI Gustaf om bakgrunden till applikationen som redan finns i fullskalig version.

Oryx möter kung Carl XVI Gustaf

Derny Häggström, Oryx Simulations, berättar för kung Carl XVI Gustaf, om företagets utveckling av VR-teknik. På bilden syns även Magdalena Andersson, landshövding i Västerbotten, samt Anders Hansson från Oryx och Mats Johansson och Martin Servin från UMIT Research Lab vid Umeå universitet.

Utvecklar i VR-miljö

– Vi utvecklar visualisering i VR-miljö, kombinerat med fysikalisk simulering av träd och skog samt maskiner, berättar Derny Häggström.

Derny Häggström lyfter fram två projekt som Oryx har del i tillsammans med Skogstekniska klustret. Det ena är Skogen i VR, det som kung Carl XVI Gustaf prövade med VR-hjälm, och som visar på framtidens avverkning med till exempel laserscanning av trädbestånd ner på upplösning av centimeternivå.

Det andra projektet som Derny Häggström lyfter fram är Den virtuella skogen, en långsiktig plattform för simulering av skogsbruk och drivning. Då handlar det inte bara om skogsmaskinen i sig utan hela det logistiska perspektivet. Målet är nya koncept som fjärrstyrda eller autonoma maskiner, drönare som övervakar avverkningen och ny hantering av virket där det packas i containers, buntas direkt på avverkningsplatsen, kanske med andra fordon än skördare och skotare.

Teknik förändrar skogsbruk

Att teknik förändrar skogsbruket var ett genomgående tema också i föreläsningarna som de nära 200 deltagarna fick ta del av. ”Allt som kan göras av olja kan göras av skogen”, var en nyckelreplik som flera av talarna återkom till.

Kung Carl XVI Gustaf tog upp repliken i sitt inledningstal, statssekreterare Elisabeth Backteman, som talade om regeringens skogspolitik, följde samma anslag, något som även Carina Håkansson, vd för Skogsindustrierna, gjorde.

Nya produkter

Carina Håkansson visade också på en mängd nya produkter som kan komma ur skogens råvara. Konservburkar av papper, underkläder av träfiber, fruktförpackningar som ändrar färg om innehållet inte längre är fräscht och 3d-utskrivna öron eller höftkulor i biomaterial.

För många stod det klart under dagen att skogsbruket kommer att kunna erbjuda mycket nytt under de närmaste åren.

Förutom Skogstekniska klustret arrangerades dagen av Länsstyrelsen i Västerbotten, Sveriges lantbruksuniversitet och Umeå universitet.