Kvinnorna som bygger den digitala världen

De kan sin sak och de vågar tänka stort. Här är fem kvinnor inom tech som alla bör känna till.

Enligt statistik från USA-baserade organisationen
Girls Who Code säger 74 procent av flickorna på mellanstadiet att de är intresserade av teknik och data. Men inför college väljer bara 0,4 procent att studera datavetenskap. Kvinnliga förebilder är viktiga för att ändra på detta. Här är några.

Reshma Saujani


Hon möttes av stående applåder efter sitt TED talk i Vancouver, Kanada, i början av 2016. Saujani är grundare av Girls Who Code, en organisation som arbetar för att få fler unga kvinnor att ta steget in i tech-världen. Girls Who Code har hittills hjälpt 10 000 flickor in på utbildningar där de lär sig koda och utveckla exempelvis mobilappar. Saujani har lyckats med att samla in 16 miljoner dollar till Girls Who Code. Här är hennes TED talk, från februari 2016.
Se Reshma Saujanis TED Talk.

Marissa Mayer
Datavetaren, ingenjören och designern, född 1975, som sedan 2012 är koncernchef på Yahoo! Marissa Mayer var den första kvinnliga ingenjören på Google, där hon hade stor inverkan på några av de centrala tjänsterna, skapade layouten på Googles söksida och fungerade som företagets talesperson.
Läs mer om Marissa Mayer.

Babba Canales
Sociala medier-strategen, född 1990, som gjorde kometkarriär och blev marknadschef på Uber i New York där hon samarbetar med mode-, musik- och konstvärlden. En kvinna sprungen ur den digitala tech-världen, med en osviklig känsla för sin omvärld. Rankades nyligen som etta på Veckans affärers lista på 101 supertalanger. Även med på Forbes lista ”30 under 30 Transforming the Buisness of Marketing”.
Läs mer om Babba Canales.

Sheryl Sandberg
Född 1969, Facebooks COO (operativa chef) med ett förflutet som säljschef på Google och stabchef för finansdepartementet i USA. Har skrivit Lean in (2013), om kvinnligt ledarskap och gjort ett uppmärksammat TED-talk om varför så få kvinnor finns i ledande positioner i näringslivet och samhället i stort.
Läs mer om Sheryl Sandberg.

Louise Fritjofsson
Den svenska upphovskvinnan bakom flera startups, nu senast Vint, träningsappen som tagit henne hela vägen till San Francisco. Har hela tiden tänkt internationellt, kommer att låta höra om sig även i fortsättningen, det är vi säkra på.
Läs mer om Louise Fritjofsson.

Fler aktuella kvinnor

En
lista över kvinnor inom IT och tech-området i Sverige
har DI Digital satt upp. Där finns bland annat Miriam Grut Norrby och Kerstin Cooley som båda medverkade under Umeå Tech Arena i slutet av 2015. Sara Öhrvall, digital expert, med bland annat en plats i styrelsen för Umeå universitet finns också på listan. 

Internetmuseum har också satt samman en
lista över datadamer
genom historien som var med och byggde upp den nya tekniken och industrin.

 För fler fenomenala kvinnor inom internationell tech, kolla in
Women Invents lista ”100 women in tech”!

Dela gärna i dina nätverk och tipsa oss på Infotech Umeå/Hanna Kangassalo om fler inspirerande kvinnor som vi borde uppmärksamma!

Text: Hanna Kangassalo, Foto: Shutterstock/wavebreakmedia