Barbara Terebieniec, till höger, tar emot priset i kategorin Student Superstart för idén FreezFiler. På bilden bakom syns även Cristian Klein, även han medlem i teamet.
Barbara Terebieniec, till höger, tar emot priset i kategorin Student Superstart för idén FreezFiler. På bilden bakom syns även Cristian Klein, även han medlem i teamet.

Kylig idé vinner startuptävling

Lösningen FreezFiler vann Venture Cup Nords regionfinal som årets Student Superstart.

Med sin digitala lösning tänker teamet bakom FreezFiler ersätta penna och papper i laboratoriefrysarna. Den nya lösningen som sparar utrymme, energi, tid och kostnader belönades under tisdagskvällen med pris i entreprenörstävlingen Venture Cup Nords regionfinal.

Idén till FreezFiler föddes när Barbara Terebieniec själv arbetade i labbet och frustrerades över hur mycket tid och energi som gick åt till att hitta rätt labbprover. Hon insåg snart att de befintliga lösningarna med penna, papper och manuella databaser var opålitliga och började arbeta fram en ny lösning.

– Med vår lösning kan vi hjälpa en stor mängd forskare att spara tid. Lösningen kommer även minska risken för skador på prover från att frysen öppnas ofta och samtidigt ge en minskad energianvändning, säger Barbara Terebieniec.

Med FreezFilers lösning får varje låda en etikett som skannas in och placeras i frysen. Placeringen kopplas till en app som sedan kan användas för att lokalisera var labbproverna är placerade i frysen. På så vis kan forskare med FreezFilers nya lösning överblicka alla provers plats i laboratoriefrysarna utan manuell hantering.

Lösningen belönades under Venture Cup Nords Regionfinal i Luleå med priset som regionens Student Superstart vilket innebär att teamet får en prissumma på 50 000 kronor och direktkvalificerar sig till Sverigefinalen i september.

Uminova Innovations Startupprogram

FreezFiler har fått stöd till utveckling genom Uminova Innovations Startupprogram där Barbara Terebieniec deltagit under våren. Ny ansökan till höstens Startupprogram kan ske senast 1 september, 2018, se nedan.

Sök Startupprogrammet hösten 2018

Nu öppnar vi upp för ansökningar till Startupprogrammet hösten 2018! Har du en innovativ affärsidé som du vill ha hjälp att utveckla – tveka inte, sök. Den ansökan kan bli startskottet på din oraka entreprenörsresa.