Be Green Umeå
Medarbetarna vid Be Green Umeå är mycket imponerade av studenternas filmer. Från vänster: Ida Lundström, Emma Ödling, Carina Aschan och Martin Svensson.

Lär sig fälla träd i simulator

Behovet av välutbildade skogmaskinförare är stort på flera håll i världen och simulatorer blir allt viktigare i förarutbildningen.

Intresset för avancerade simulatorer utvecklade och tillverkade i Umeå ökar nu stadigt.

— I dag finns det ingen skogsmaskinägare som kan sätta dåligt utbildade förare bakom spakarna på en avancerad skogsmaskin, konstaterar Roland Lundqvist på
Komatsu Forest. Det handlar både om säkerhet och lönsamhet när en modern skördarförare tar fler beslut per tidsenhet än en stridspilot.

Komatsu Forest levererar snart sin hundrade skogsmaskinsimulator som man under lång tid utvecklat tillsamman med Umeåföretaget
Oryx Simulations, numera världsledande inom simuleringsplattformar för utbildning av fordonsförare.

— En skogsmaskin är värd flera miljoner kronor och då gäller det att nya förare kan sin sak från första arbetsdagen eftersom stillestånd kostar pengar. Dessutom är det viktigt att köra effektivt för både nya och erfarna förare, förklarar Roland Lundqvist.

Samarbete med Oryx

Samarbetet mellan Komatsu Forest och Oryx startade redan 1999 som en avknoppning från Umeå universitet. Grunden för simulatorerna är att utifrån avancerad beräkningsteknik bygga simuleringar som kan användas i utbildning av skogsmaskinförare, förare av tunga grävfordon, kranförare i en hamn och i framtiden kanske också kirurger.

— Samarbetet med Valmet har varit avgörande för oss eftersom vi fick ut simulatorn på marknaden, och vi bygger fortfarande våra produkter i samarbete med våra kunder, som Komatsu Forest, ABB, Volvo och Atlas Copco, berättar Derny Häggström vd för Oryx.

Det finns en lång rad olika Valmet-simulatorer, faktiskt fler än någon annan skogsmaskintillvekrare kan erbjuda. Den senaste i raden av avancerade Valmet-simulatorer baseras på Valmets styrsystem MaxiXplorer, det modernaste systemet för skördare på marknaden.

Leverans till Ryssland

MaxiXplorer finns i alla Valmets nya skördare, men i simulatorn kan man även prova på andra scenarion, till exempel Valmets skotare och aggregat. Simulatorn har en 50 tumsskärm.
Valmet-simulatorerna säljs via Komatsu Forests globala säljorganisation. Kunderna är i första hand skogsbruksskolor, stora skogsbolag, universitet och forskningsföretag.

En av Komatsu Forests senaste leveranser skedde till det viktiga utbildningsinstitutet, Professionalnoye uchilischche nr 14 i Chabarovsk-regionen i östra Ryssland, som i dag utbildar cirka 300 specialister per år, såväl skogsarbetare som förare och vägbyggare. Utbildningen grundas på teoretiska kunskaper och färdigheter för maskinhantering. Därefter tillägnar de sig kunskap om service och underhåll av maskinerna genom praktisk övning på maskiner.
Med moderna simulatorer för skördare, skotare och fällare-läggare förbättras utbildningen avsevärt.

— Valmet-simulatorerna kommer att hjälpa oss att utbilda ännu fler specialister av hög klass, säger Viktor Bobin chef för institutet.