Cinnober Trainee
Simon Agvik och Viktor Jakobsson till höger är nyrekryterade traineers från Teknisk Fysik vid Umeå universitet på Cinnober. I mitten Mats Wikström, Cinnober.

Populärt traineeprogram för världens aktiebörser

Med ett årslångt traineeprogram lockar Cinnober i Umeå talanger från hela världen för att utveckla mjukvara till aktiebörser och clearinghus.

– Det är framför allt nyutexaminerade med teknisk bakgrund som vi söker. Och i år hade vi exakt 100 sökande, säger Mats Wikström på
Cinnober
som utvecklar system för internationell aktiehandel och börser.

Årets trainees på Cinnober är Viktor Jakobsson från Sollefteå och Simon Agvik från Luleå. De är kurskamrater från Teknisk Fysik vid Umeå universitet.

– Trainee-programmet på Cinnober kändes som ett intressant IT-jobb med komplex och spännande mjukvara att jobba med, säger Viktor Jakobsson.

De ville gärna stanna kvar i Umeå efter utbildningen och att få jobb på Cinnober kändes helt rätt.

– Dessutom är det trevligt med riktig vinter och nära till släkten, säger Viktor Jakobsson.

De började 1 september så än så länge har de förståeligt nog inte hunnit sätta sig in i allt. Men de jobbar redan i skarpt läge mot kund.

– Känns rätt än så länge, bra att få inblick i att bygga mjukvara, algoritmer och att Cinnober bygger sin egen produkt, säger Simon Agvik.

Rekryterar de bästa

Cinnober tog beslutet att satsa på trainees för att få in de duktigaste studenterna i företaget.

– Vi tror att vi gör det med det här programmet. De får en bra start och lär sig våra produkter. Vi försöker ge studenterna ett helhetsperspektiv där de får pröva att jobba i de olika rollerna vi har på Cinnober, säger Mats Wikström.

 Det här är fjärde omgången de kör trainee-programmet. Totalt har fem trainees genomgått programmet hittills. De får en vanlig tillsvidareanställning med sex månaders provanställning. Traineeperioden går sedan över i en permanent lösning. 

– Vi satsar seriöst på programmet och förväntar oss att traineerna gör detsamma. Vi har varit, och är, väldigt nöjda med våra traineers både i den här omgången och föregående omgångar, säger Mats Wikström.

Bättre förståelse av företaget

Programmet är uppdelat i fyra block om 3-4 månader. Första blocket handlar om test och kvalitetssäkring samt att få en överblick av det aktuella projektet, andra blocket är systemutveckling och programmering där de får lära sig hur man lägger till funktionalitet till systemet. Kravblocket handlar om att kommunicera med kund och utvecklare om hur det aktuella systemet är tänkt att fungera och hitta lösningar på kundens önskningar. I sista blocket jobbar man med systemkonfiguration, kundsupport, projektledning och systemoptimering.

– Vi tror att traineerna genom att genomgå de olika rollerna har skaffat sig goda förutsättningar för att kunna hantera ett så pass sofistikerat system som ett clearinghus eller en börs är.

– När de har provat alla roller i företaget så får de bättre förståelse hur systemen fungerar. Dessutom ställer programmet krav på oss, att vi verkligen ger dem en god utbildning av god kvalitet, säger Mats Wikström.

Fakta om Cinnober
Cinnober är en världsledande leverantör av finansiell teknologi till marknadsplatser och clearinghus. Bolaget finns representerat i Stockholm, Umeå och London, med sammanlagt 250 medarbetare, fördelat på över 30 nationaliteter. Kundlistan består av stora globala finansaktörer med extrema krav på pålitlighet och prestanda, som BM&FBOVESPA, Deutsche Börse, Dubai Gold & Commodities Exchange, Euronext, Johannesburg Stock Exchange, London Metal Exchange, LME Clear och Stock Exchange of Thailand.  De är med på Jobtip listan för andra året i rad över de 100 mest attraktiva karriärföretagen i Sverige.

Text och foto: Ingela Hjulfors Berg