Smart innovativ lyftkran från Erik Häggström och Piczitup gör det enklare att lasta pickup-fordon.
Smart innovativ lyftkran från Erik Häggström och Piczitup gör det enklare att lasta pickup-fordon.

Lättare lasta pickupen med smart kran

En helt ny lyftkran för pickup-fordon gör det enklare att lasta tungt gods. Smart innovation från Piczitup gör vardagen enklare.

Erik Häggström, maskiningenjör och innovatör med förflutet från bland annat Ålö och Komatsu Forest, startade Piczitup 2015 för att möta behovet i att lasta, transportera och lossa gods på pickup-fordon.

Kranen gör det möjligt att lasta och lossa gods på pickuper med dubbelhytt och lämnar samtidigt den begränsade flakytan öppen. Den unika designen upptar mindre än 10 cm av den effektiva lastytan.

Imponerande innovation

Richard Larsson, affärsutvecklare på Uminova Innovation, är imponerad av Erik Häggströms innovationsförmåga.

– Jag har jobbat som affärscoach till Erik Häggström de senaste sex månaderna. Erik är en sån där entreprenör som jobbar dygnet runt för att förverkliga sin innovation och affärsidé, säger Richard Larsson.

Se lyftkranen i videon nedan
Stor marknad

Produkten är patentsökt och lansering har påbörjats. Under sensommaren väckte kranen stor uppmärksamhet på både Elmiamässan och mässan Load UP North i Boden.

Marknaden är god. Årligen nyregistreras 7000 pickuper i Sverige och på våra vägar rullar ca 50 000
bilar. I USA är pickupen Ford F150 den mest sålda bilen alla kategorier, och över två miljoner pickuper nyregistreras årligen. Detta innebär att det finns en stor marknadspotential för Erik Häggströms produkter på marknaden.

Hydraulisk lyft

Den produkt som Erik Häggström tagit fram är en hydraulisk lyftanordning med ett antal tillbehör som till exempel pallgaffel, tipp- och lastväxlarflak. Anordningen är avsedd att monteras på flaket på lätta lastbilar, så kallade pickuper. Kranen inklusive el- och hydraulsystem kan enkelt lyftas av utan verktyg och bilen behöver inte besiktigas med kranen, vilket annars skulle medföra högre tjänstevikt och fordonsskatt.

Målgruppen är kommunförvaltningar, gruvor, jordbruk, skogsbruk, maskinentreprenörer, lastbilsåkerier, godsterminaler, verkstäder och maskin- och fordonsuthyrningsföretag där användningen av pickuper är vanlig.