Studentkväll hos CodeMill
Klurigt hjärnknåp och tävling i silly walk. När CodeMill bjöd in it-studenter blev det vild fart på bygget. Från vänster studenterna Unn Swanström, Henrik Mynti, Sean Westin och Lennart Johansson.

Lekfulla studenter lärde känna CodeMill

Gruppkänsla i Silly Walk, ingenjörskonst i pappersplanvikning, spelförståelse i retrospelsmoment och designkunskap i ikonskapande. Allt testades när företaget CodeMill bjöd it-studenter till sina lokaler.

Hälften från teknisk datavetenskap och hälften från interaktion och design. En bra blandning, menar Rickard Lönneborg, vd för
CodeMill, innan han öppnar kvällens aktiviteter för det fyrtiotal blivande civilingenjörer från Umeå universitet som lockats av inbjudan till företagets lokaler på Haga.

I höstas flyttade CodeMill ut från inkubatorn
Uminova Innovation
där man hållit till sedan starten 2007. Nu är man mer än 25 anställda och har uppdrag inte bara över hela Sverige utan också internationellt. Det är ett företag i tillväxt där kunder från övriga Europa blir allt fler men nu det börja också komma samtal från USA. Lovande, tycker säkert flera av studenterna som är inne på sista varvet av utbildningen och nu funderar skarpt på kommande jobb. 

Rekryterar tidigt

– Vi rekryterar gärna ganska tidigt så därför är det roligt att få se er här ikväll, säger Rickard Lönneborg och inleder kvällen med en kort presentation av den verksamhet som CodeMill bedriver med sina 25-tal anställda. De har själva läst vid Umeå universitet, datavetenskap eller interaktion och design, någon är systemvetare, så de anställda känner väl igen sig i studenternas situation där de står i begrepp att lämna studierna för att hitta en yrkeskarriär.

Rickards presentationen är snabbt över och kvällens höjdpunkt tar vid. Här ska lekas, tävlas och kopplas av från tunga de studierna för några timmar.

Lära känna varandra

– Nu får ni lära känna varandra under en dryg timme, säger Johanna Björklund, forskningsledare på CodeMill, och delar in de 40 studenterna i 10 olika grupper.

Det blir en bra blandning så att studenter från datavetenskap bildar lag med studenter som läser på programmet för interaktion och design. Några känner varandra sedan tidigare från enstaka kurser men nu får man ett extra tillfälle att upptäcka varandra och även lära känna anställda från CodeMill.

Och tävlingsmomenten? Ja, väl grundade i nödvändig civilingenjörskonst, teamanda och designförmåga skruvat till Silly Walk-tävling, hållbarhetstest i pappersflygvikning och retrospelsförståelse. Vinnare för kvällen blev alla eftersom den stora vinsten låg i att lära känna varandra och ha kul tillsammans för en stund.

Studentkväll hos CodeMill
Silly Walk var en av tävlingsgrenarna när CodeMill ordnade studentkväll. Här övas trangång av Sandra Valett, Evelina Fagertun, Patrik Saellström och Anders Häggström.

Studentkväll hos CodeMill
Laddade inför Silly Walk-momentet var Mattias Bergström, IdaMaria Harnesk, Sara Sandström och Erik Jakobsson.

Studentkväll hos CodeMill
Bygg snyggaste pappersplanet och få det att flyga längst. En uppgift som lockade Johanna Liljedahl, Staffan Hörnlund, Fredrik Nordell och Niclas Lockner att charma juryn med extra lång svans på planet.

Studentkväll hos CodeMill
Hjärnknåp i ett av momenten gav huvudbry åt André Lilja, Kalle Blomström, Robin Appelvik och Linus Engman.

Studentkväll hos CodeMill
Siktar de möjligen på vinst i tävlingen? Jonatan Jonsson, Emil Sjölander, Isak Eriksson och Karl Thunberg taggade till.

Studentkväll hos CodeMill
Ingenjörskonsten sattes på prov vid konstruktion av pappersflygplan. Lägger upp strategin för lång glidflykt gör Lenny Axelsson, Lisa Ring, Robin Rönnberg och Rickard Lindahl.

Studentkväll hos CodeMill
Stolta flygplansvikare är David Eriksson, Oscar Bornemark, Erika Szabo och Lukas Robertsson.

Studentkväll hos CodeMill
Glada efter turnering med retrospel var Mattias Landin (längst fram), Martin Forsgren, Martin Berglund och Christina Svensson.

Studentkväll hos CodeMill
Hämtar krafterna med flygplansvikning inför en total utlevelse senare i momentet Silly Walk gjorde Mikael Wikner, Joel Persson, Bertil Nilsson och Erik Hedvall.

Studentkväll hos CodeMill
Krävande tävlingar tarvar rejäl catering. Umeå Datavetares festanordnare Piraya stod för berömd chiligryta ur rejäla kantiner. Testar bespisningen gör cateringansvariga Simon Sandström, Simon Leonardsson, Jonas Lidén och Benjamin Norlin.

Studentkväll hos CodeMill
Unga på nytt blev arrangörerna Rickard Lönneborg, Petter Edblom och Johanna Björklund av att få studentblod in i lokalerna på CodeMill. Alla tre har de läst datavetenskap vid Umeå universitet och även om det nu börjar bli några år sedan de själva gick sin första kurs så har de känslan kvar för hur det är att vara student.