Teamet bakom Lipum
Teamet bakom Lipum. Från vänster: Ulf Björklund, Einar Pontén, Lennart Lundberg, Susanne Lindquist och Olle Hernell.

Lipum får 22 miljoner från EU

Umeåföretaget Lipum har blivit beviljade 22 miljoner från EU för utveckling av ett läkemedel mot bland annat barnreumatism.

En oväntad vetenskaplig upptäckt inom pediatrik vid Umeå universitet blev startskottet till Lipum, ett bolag som får stöd av inkubatorn Umeå Biotech Incubator. En forskargrupp med fokus på näringsupptag hos spädbarn upptäckte proteinet BSSL som visade sig ha betydelse vid uppkomsten av kronisk inflammation. Upptäckten var anledningen till att Lipum bildades 2010.

Idag har Lipum identifierat en s.k. läkemedelskandidat som har potential att bli behandling för en hel palett av inflammatoriska sjukdomar. Potentialen i den marknad som Lipum initialt vill vända sig till är värd ca fem miljarder kronor.

Jämfört med dagens läkemedel förväntas Lipums lösning ge en lägre påverkan av immunförsvaret och därmed ha färre biverkningar.

– Vi har en helt unik approach på hur man ska behandla autoimmuna kroniska inflammationer, som till exempel barnreumatism. Med vår lösning uppskattar vi att bieffekterna kommer att bli mindre och mildare, säger Einar Pontén, vd för Lipum AB.

Omfattande kliniska studier

Som alla läkemedel kräver Lipums lösning omfattande kliniska studier. Det är för att förbereda dessa man nu har fått en finansiering från EU:s innovationsprogram Horizon 2020 SME Instruments phase 2 på cirka 22 miljoner svenska kronor, 2,2 miljoner euro.

– Alla små- & medelstora inom EU kan söka detta 70 procentiga bidrag på upp till 2,5 miljoner euro för att gå ut med en innovation på en internationell marknad. Ca 3-8 procent av ansökningarna beviljas, de går till EUs toppskikt av innovativa företag.  Därför är det ett erkännande av högt internationellt värde för Lipum när företaget kliver in i detta finrum, säger Karl-Erik Johansson, internationell affärsutvecklare vid Uminova Innovation och SME Instruments rådgivare.

Tidigare i år beviljades Lipum även stöd från SWELife på 1 miljon kronor. Bidraget från EU täcker 70 procent av projektkostnaderna, resterande skall matchas av privata investerare. Det totala kapitalbehovet för att nå och genomföra fas två studier är 150-200 miljoner kronor.

– Efter kliniska prövningar siktar vi på att lansera ett nytt biologiskt läkemedel år 2024, säger Einar Pontén.

Flera framgångar

Men det är inte bara på finansieringssidan det går bra för Lipum just nu. Man är uttagna som ett av tolv bolag vid Startup Challenge på NLSDays den 10 september och den 29 augusti deltar man som det enda onoterade life science-bolaget på en kapitalmarknadsdag arrangerad av BioStock.se.

– Alla tillfällen för att få presentera oss är värdefulla och vid dessa tillfällen samlas kunniga investerade som säkert kommer bli intresserade utav Lipum, säger Einar Pontén.