Två av Lipums grundare, Susanne Lindquist och Olle Hernell.

Lipum tar in 25 miljoner i nyemission

Umeåföretaget Lipum som utvecklar ett biologiskt läkemedel för behandling av kroniska inflammationer tar in 25 miljoner kronor för att höja tempot.

Tidigare pre-kliniska studier av Lipum har visat mycket goda resultat och potential att ge en bättre behandling av till exempel ledgångsreumatism.

För att kunna höja tempot i utvecklingsarbetet ytterligare har Lipum, genom en riktad nyemissionen till institutionella och privata investerare, nu säkrat en finansiering om ytterligare 25 miljoner kronor. Det innebär att nästa steg, produktion av en terapeutisk antikropp, kan genomföras.

– Det är mycket bra att vi kan hålla tempot uppe. Våra tidigare och nya aktieägare tror på Lipum och medverkar till den fortsatta finansieringen. Det är förstås väldigt stimulerande med deras engagemang. Det här innebär också att vi behöver anställa fler, säger Einar Pontén, vd för Lipum.

Stöd från EU och Vinnova

Lipum har tidigare beviljats 23 miljoner från EU:s Horizon 2020-program har även projektstöd från Vinnova och SWElife inom programmet ”For better health” och grundarna har sedan flera år haft stöd av den nationella resursen SciLifeLab. Bolaget siktar på att inleda kliniska prövningar under 2021 och för att finansiera dessa förbereds en notering av Lipum på Nasdaq First North mot slutet av nästa år.

Lipum har sitt ursprung i akademisk forskning, i synnerhet vid Umeå universitet, och har för närvarande sin verksamhet i Umeå Biotech Incubator. Forskarna som grundade bolaget är fortfarande stora och aktiva ägare