Vinnare i Venture Cups idétävling.
Kalle Forsman, András Gorzsás, Meiju Vartiainen, Randy Cottin, Zacharias Tjäder är alla tidigare vinnare i Venture Cups idétävling.

Lista: Sveriges topp 20 bästa idéer

Fem företag från Umeå finns med på Venture Cups lista över Sveriges 20 bästa affärsidéer.

En av pristagarna är Meiju Vartiainen som utvecklat Tak över huvudet, en tjänst som för samman den som har en lägenhet att hyra ut med de som behöver en lägenhet att bo i.

– Det är jättekul att få veta att andra också gillar min idé. Så att man inte jobbar med något som ingen vill ha. Det är likadant som med Uminova Innovations Startup-program där jag också varit. Det är sammanhang där idén kan bli bekräftad och jag får feedback. Via Venture Cup kan jag dessutom hitta potentiella samarbetspartners, säger Meiju Vartiainen i samband med att hon fick ta emot diplom som en av de 20 främsta.

Av de 20 idéer som tar sig in på årets topplista kommer hela fem från Umeå. Det är förutom Meiju Vartiainen med Tak över huvudet, Zacharias Tjäder (Chambo), Kalle Forsman (LumberScan), Andras Gorzsás (See the forest for the trees) och Randy Cottin, Lili Jiang och Jaime Reyes med Loogup.

Topplistan har tagits fram genom Venture Cups tävling IDEA som fokuserar på idéer i tidigt skede, för att entreprenörer ska kunna få viktig feedback redan från start. Att identifiera framgångsrika entreprenörer och startups tidigt är och har länge varit något av Venture Cups främsta styrkor. Hundratals idéer kom in till tävlingen och över 2500 personer signade upp sig för att ge feedback under tävlingsomgången.

Sedan 1998 har Venture Cup varit framstående på att hitta och lyfta affärsidéer från hela landet. Genom åren har mer än 15 000 idéer deltagit i tävlingen, som kan räknas som en av Nordens största entreprenörstävlingar. Under hösten har man satsat starkt på att ta tävlingen ytterligare en nivå och introducerat en ny digital plattform för idéer – ett Venture Cup Community.

Varje team belönas nu med 5 000 kronor.

Nästa tävling i Venture Cup är STARTUP och riktar sig till team som har kommit en bit på vägen. För att ta sig långt bör man kunna påvisa ett intresse på marknaden och en stark affärsmodell. I STARTUP kan teamen vinna upp till en halv miljon kronor, samtidigt som de får uppmärksamhet och feedback från Venture Cups community.

Se hela Venture Cups lista över Sveriges 20 bästa idéer.