Littfest om bokens digitala framtid

Litteraturens möte med IT, läsplattor, sms-romaner och Googles försök att skapa ett världsbibliotek kan bli frågor som väcker debatt under Umeås litterturfestival.

När
Littfest, Umeås internationella litteraturfestival, anordnas 9 – 10 april kommer den att vara en av de större litteraturfestivalerna i Sverige med uppkoppling mot internet. Arrangörerna satsar hårt på närvaro på Facebook, Twitter och bloggar och själva festivalen kommer den som vill att också kunna följa via webbsändningar och live-chatt.

– Så vitt jag vet har ingen annan litteraturfestival på det här systematiska viset använt sig av digitala medier. Litteraturen står inför en stor digital förändring  och det vill vi utforska, säger Jenny Eklund, koordinator för Littfest.

Nya sätt att kommunicera

–  Vi vill också se hur vi kan använda webbkommunikation för att hitta nya sätt att kommunicera på nätet om litteratur. Vi kanske kan nå nya grupper och hitta nya sätt att mötas och kommunicera, fortsätter Jenny Eklund. 

Jenny vet vad hon talar om. Hon har länge arbetat som huvudredaktör på Umeåregionens webbplats
Minabibliotek
och hon är flitigt engagerad som föreläsare i frågor kring sociala medier. Med en fot i biblioteksvärlden och en fot i internetvärlden ser hon gärna att Littfest är med och undersöker mötet mellan kultur och IT.

Bokens framtid

En av programpunkterna under festivalen har fått titeln Bokens framtid. Då ska läsplattor, mobilromaner och e-böcker diskueras och frågan ställas om vad som händer med litteraturen när böcker digitaliseras. I panelen finns författaren Daniel Åberg, som lagt upp sin senaste bok för gratis nedladdning från nätet, förläggaren Per Helin och riksdagsman Christer Nylander (fp) som föreslagit en omdiskuterad utredning om just bokens framtid. Samtalsledare är Andreas Ekström, författare, bloggare och journalist på Sydsvenskan.

Förutom sådana programpunkter spiller också Littfest av sig på internet. Under festivaldagarna direktsänds de största seminarierna via webb-tv. Bloggar kommer att direktrapportera och en live-chatt sätts upp för att diskutera böcker och läsning.

Dessutom kan intresserade redan innan festivalen vara med och påverka och följa planeringen via en fanpage på Facebook (med 746 medlemmar när detta skrivs) och på Twitter där hashtaggen #Littfest används. På så sätt kan man förvänta sig att Littfest i Umeå kommer att nå långt utöver kommunens gränser.

Text och foto: Mikael Hansson


Text av: Mikael Hansson

Publicerad: 10 mars, 2010Dela artikel:

Text av:

Publicerad:

Facebook

Mikael Hansson

10 mars, 2010