Ludvg Edman är forskare och grundare av Lunalec som tagit fram en lösning för en helt ny ljusprodukt med många tillämpningar.
Ludvg Edman är forskare och grundare av Lunalec som tagit fram en lösning för en helt ny ljusprodukt med många tillämpningar.

Ljus forskning ger Lunalec lösning

Umeåföretaget Lunalec har hyllats som ett av Sveriges hetaste teknikbolag. Nu kommer ny forskning som stärker företagets produkt.

I våras utsågs Lunalec från Umeå till ett av Sveriges hetaste unga teknikbolag genom att få en plats på Ny tekniks och Affärsvärldens 33-listan. Det är en lista där bara de allra främsta nya teknikbolagen hamnar.

Nya framsteg

Nu kommer nya framsteg för Lunalec, då på forskningssidan. Lunalec har sina rötter i forskning vid Umeå universitet och Linköpings universitet där forskare tagit fram en teknik som använder samma lysande material som OLED-tekniken, som bland annat finns i Samsungs mobiltelefoner som skärm.

Skillnaden är att LunaLEC kan göra ljuskällor till en bråkdel av kostnaden jämfört med OLED:s. LunaLEC kallar sin teknik för LEC – det är en ljusemitterande elektrokemisk cell i plast som leder ström och kan lysa.

Många tillämpningar

Tillämpningar finns om flera olika områden som hemdiagnostik, belysning, enkla displayer och hälsovård. Det finns medicinska studier som pekar på att ljus har en helande effekt, något som gett god respons från sjukvården. Ett annat exempel som nämnts är lysande mjölkpaket som börjar lysa när bäst före datumet är passerat, eller en artificiell himmel hemma i taket, istället för att det hänger ner lampor.

Ny forskning

Men ett problem som Lunalec har haft är att få fram tillräckligt starkt ljus och hög effektivitet i sin produkt. Det verkar nu finnas en lösning på detta, enligt en forskningsartikel i den vetenskapliga tidskriften Nature Communications.

Med hjälp av en systematisk kombination av experiment och simuleringar har forskarteamet bakom Lunalec etablerat en allmän uppsättning designprinciper, som inkluderar balanserade elektronfällor, optimerad dopning och elektrokemiskt stabila material. Forskarnas ansats har banat vägen för LEC-komponenter som lyser med en hög ljusstyrka av 2 000 cd/m2 vid en elektron-till-foton effektivitet av 27,5 procent.

– Siffran kan jämföras med en standard TV med en maximal ljusstyrka mellan 300 och 500 cd/m2, medan 2000 cd/m2 är en typisk ljusstyrka på en OLED-belysningspanel, säger Ludvig Edman, grundare av företaget Lunalec och professor vid Institutionen för fysik, Umeå universitet.

– Vad gäller effektivitet ligger vår LEC-komponent nära vanliga fluorescerande lysrör, fortsätter Ludvig Edman.

Vilken framtid ser ni för LEC-enheter?

– Med denna prestanda erbjuder LEC nu inte bara en låg kostnad och uppenbara designfördelar vad gäller form, utan ljuskällan blir också en sann konkurrent med fluorescerande lysrör, LED och OLED, säger Martijn Kemerink, professor på Institutionen för fysik, kemi och biologi vid Linköpings universitet.