Per Fransson är en av deltagarna i årets omgång av Startup-programmet.

Löser musiklärarnas problem

Ännu en omgång av Startup-programmet på Uminova Innovation börjar lida mot sitt slut. Vi ringde upp musikläraren Per Fransson från Musikmedel.se, ett av alla lovande startups som pitchar sina affärsidéer inför publik på Allstar under Startup Demo Day den 30 maj.

– Musikmedel.se är ett digitalt bibliotek för musiklärare i grundskolan, ett läromedel för att de ska kunna hålla inspirerande lektioner för sina elever. Matteboken som mattelärarna har, den finns inte för musiklärarna. Men det här är ingen bok förstås, det är nästa generations motsvarighet, förklarar Per Fransson, själv utbildad till musiklärare på Piteå musikhögskola.

Det var när han efter examen började jobba 2011, som idén till tjänsten väcktes.

Satt uppe sent
– Jag tänkte att det måste finnas nåt läromedel, något för att kunna ”stå på jättar axlar”. Men det fanns ju inte, inte med den kvalitén som jag sökte. Så jag satt uppe till sent på nätterna och skapade lektionsmaterial, för att sedan stressad och sömnig hålla lektionerna. Jag kom fram till att det här måste gå att göra bättre.

Utveckla tjänsten
Per Fransson har nu drivit sin tjänst i två läsår och har också hunnit skaffa sig betalande kunder. I vintras sökte han till Startup-programmet på Uminova Innovation för att med hjälp av erfarna coacher utveckla sin affärsidé ytterligare.

– Det har varit fantastiskt värdefullt. Jag har fått hjälp med att gå tillbaka till grunden och blivit påmind om det viktigaste – att prata med mina kunder. När man är en problemlösare så fastnar man lätt i tanken på att göra en fantastisk lösning. Men man får aldrig förlora kontakten med kunderna för att säkerställa att ens antaganden stämmer. Annars kan det lätt bli en lösning för några få.

Stolt över lösningen
Många utmaningar väntar fortfarande för Per Franssons Musikmedel.se. Just nu fokuserar han på marknadsföring och vidareutveckling av tjänstens innehåll.

– Jag är väldigt stolt över den lösning som jag har skapat, att den fungerar. Men nu ska den förstås bli mycket större. Jag vill samla experter från olika genrer att samarbeta med. Kvalitet är ledordet, säger han.

Startup Demo Day på Allstar
Femton startup-bolag har gått Startup-programmet på Uminova Innovation under våren 2017. Den 30 maj pitchar tio av dem sina affärsidéer inför lunchpublik på Allstar i Umeå. Alla är välkomna att anmäla sig i mån av plats. Läs mer här om programmet.