Frostware
Frostware från Skellefteå består av Martin Gudmundson, Jonas Johansson, Mathias Berg, Magnus Marklund och Fredrik Rutström..

Luften i Umeå släpps som öppna data

Umeå kommun öppnar sitt data om stadens luftkvalitet. Förhoppningen är att olika företag ska kunna använda det som en del i nya innovativa tjänster.

– Vi har sjösatt ett nytt projekt med luftkvalitetdata som uppdateras var 15:e minut. Det som är lite nytt är att datat hamnar i en SQL-databas som byggs på en rad i taget istället för i en fil. Detta ger möjligheter för den som vill att använda någorlunda aktuellt data men också för den som vill göra analyser av historiska data, berättar Thomas Kvist, ansvarig för Umeå kommuns arbete med öppna data.

För att ge tillgång till data bakåt i tiden kommer man att låta bli att rensa databasen. När den blir för stor flyttas den möjligen till något annan slags lagring men åtkomsten till datakällorna ska vara kvar är det tänkt. Just nu är dock historiken bara någon dag eftersom tjänsten precis har öppnat.

Umeå är sedan ett par år en av de kommuner i Sverige som leder satsningen på öppna data. I en samverkan med flera företag och tillsammans med studenter och forskare vid Umeå universitet har kommunen undersökt på vilket sätt data som finns i kommunens databaser kan nyttjas av fler. Förhoppningen är att nya produkter och tjänster på så sätt ska kunna utvecklas.

Text och foto: Mikael Hansson


Text av: Mikael Hansson

Publicerad: 21 februari, 2014Dela artikel:

Text av:

Publicerad:

Facebook

Mikael Hansson

21 februari, 2014