Andreas Sandström och Christian Larsen från Luna LEC firar att de utsetts till ett av Sveriges hetaste unga teknikbolag.
Andreas Sandström och Christian Larsen från LunaLEC firar att de utsetts till ett av Sveriges hetaste unga teknikbolag.

LunaLEC redo för världsmarknaden

Tänk dig ett lysande plåster som går att spraya eller måla på kroppen. LunaLEC kan revolutionera sjukvården.

– Det låter som science fiction, men vi har gjort det möjligt, säger Andreas Sandström, teknisk utvecklingschef.

LunaLEC, som tillverkar tunna och flexibla ljuskällor, tillhör Sveriges hetaste unga teknikbolag. Ett bevis på det är en plats på 33-listan, som nyligen hade regionfinal i Umeå, något som Infotech Umeå skrivit om tidigare. Nu berättar personerna bakom LunaLEC mer om företagets teknik.

Låg kostnad
Tekniken som LunaLEC har forskat fram använder samma lysande material som OLED-tekniken, som bland annat finns i Samsungs mobiltelefoner som skärm. Skillnaden är att LunaLEC kan göra ljuskällor till en bråkdel av kostnaden jämfört med OLED:s. LunaLEC kallar sin teknik för LEC – det är en ljusemitterande elektrokemisk cell i plast som leder ström och kan lysa.

– Plast brukar vara något man använder för att inte leda ström men vi har gjort en ljusemitterande plastfilm som är mycket robust och går att tillverka extremt billigt. När man väl har en låg prislapp öppnar sig enorma möjligheter, säger Andreas Sandström.

Flytande material
Plasterna kan göras flytande och förenkla tillverkning.

– Det blir som ett bläck som går att spraya eller pensla ut. Det öppnar upp för tryckteknik, man skulle kunna köra ut kilometervis med lysande filmer, men man måste hitta en marknad och köpare. Det är det vi jobbar på nu, säger han.

Helande effekt
Medicinska företag har sökt upp LunaLEC under de senaste två åren.

– Det finns medicinska studier som pekar på att ljus har en helande effekt och när vi började inse det har responsen från sjukvården varit enorm. Marknaden är enorm, vi pratar med intressenter över hela världen, säger Andreas.

– Gulsot behandlas till exempel med blått ljus men då måste barnen ligga inne på sjukhus. Tänk om det räckte med att de fick ljusbehandling med något som vi sprayar på kroppen och de slipper sjukhuset, säger han.

Lysande mjölkpaket
Men det finns också andra användningsområden – ett mjölkpaket som börjar lysa när bäst före datumet är passerat, eller en artificiell himmel hemma i taket, istället för att det hänger ner lampor.

– Vi har en jättehäftig teknik men vad ska bli vår första produkt? Nu har vi kunder med en massa idéer som vi ska förverkliga till produkter. Det känns som att vi har en väldigt spännande framtid, säger Andreas Sandström.

Målet är att bygga upp en egen pilotproduktionslina och utvecklingsavdelning i Umeå, med spetskompetens inom bland annat organisk elektronik.

– Vi vill att vår teknik ska bli så enkel att använda att det går att skriva ut ljusplattor med lysande mönster i en vanlig bläckstråleskrivare, till exempel, säger Andreas Sandström.

Får stöd av inkubator
LunaLEC bygger sin teknik på forskning och har fått affärsstöd via Uminova Innovation och ingår i Cleaner Growth. Patrik Stafshede, vd för LunaLEC, ser flera fördelar med att vara en del av Cleaner Growth.

– Nätverksbyggande tar tid och resurser, och det är svårt att veta vilka kontakter som är värda att vårda. Genom att ingå i ett kluster likt Cleaner Growth får man hjälp med både nätverksbyggande och kvalitetssäkring av motparterna, säger Patrik Stafshede.

– Cleaner Growth ger oss också en möjlighet att välja vilka av deras aktiviteter vi vill medverka i, vilket gör nätverksbyggandet mer selektivt och effektivt. Bland annat har Cleaner Growth hjälpt oss med att underhålla våra kundkontakter i USA, säger han.

Stafshede befann sig på tjänsteresa i just USA för att träffa kunder när LunaLEC valdes in på 33-listan.

– Det blev en chans för oss forskare som i vanliga fall bara är instängda på ett mörkt labb, att komma ut och uppleva lite festligheter. Det var kul att träffa folk under sådana omständigheter och vinna i hård konkurrens, säger Andreas Sandström.

LunaLEC har i dagsläget fyra anställda.