Flexstripe
Till vänster i bilden syns exempel på de tunna och flexibla ljusplattor som Lunalec utvecklar. Till höger Patric Stafshede, vd för Lunalec.

Lunalec topp 10 av Nordens cleantech-bolag

Lunalec från Umeå rankas som ett av de tio mest lovande startup-företagen i Norden inom energi- och miljöteknik, så kallad cleantech.

Umeåföretaget Lunalec finns med på listan över de tio mest lovande startup-företagen inom energi- och miljöteknik i Norden, så kallade cleantech-bolag. Listan har ställts samman av Nordic Cleantech Open och en internationell jury bestående av mer än 50 inflytelserika representanter från multinationella företag och riskkapitalfonder finns .

Lunalec utvecklar tunna och flexibla ljusplattor som förbrukar mindre energi i tillverkningen och kan tillverkas utan metaller. Därmed kan de också återvinnas som plast när de är förbrukade.
På sikt kan det användas som allmän belysning, men initialt ligger fokus på funktionellt ljus. Typiska användningsområden kan vara i medicin där ljusplattan kan användas vid behandling av ett antal symptom, till exempel gulsot hos nyfödda.

Totalt 113 företag granskades av Nordic Cleantech Open och en slutlig vinnare bland de tio bolagen kommer att utses under Cleantech Capital Day den 18 maj i Malmö.

Tidigare års företag som rankats högt av Nordic Cleantech Open har i de flesta fallen blivit mycket framgångsrika då det gäller att dra in riskkapital, nå hög tillväxt och förbättra miljöprestandan inom de branscher de är aktiva.

Om Nordic Cleantech Open
En internationell jury bestående av mer än 50 inflytelserika representanter från multinationella företag och riskkapitalfonder har varit involverade i att välja ut toppföretagen. Ibland juryn finns representanter för Windsail Capital Group (USA), Shanghai Electric (Kina), Saudi Aramco Energy Ventures (Saudi Arabien), Bilfinger Venture Capital, (Tyskland),Environmental Technologies Fund (Stor Britannien), Veolia (Frankrike), Capricorn Cleantech Fund (Belgien), Dow Chemicals (Schweiz), VNT Management (Finland), Industrifonden (Sverige), Grundfos (Danmark) och många andra.