indiespel_2.jpg
Richard Larsson, Linus Langles och Jesper Högdahl var nyfiken på att testa programmet Game Maker, de har tidigare gjort lite egna småspel men utan större framgång.

Lyckad indiespelkväll på HUMlab

– Indiespelkväll är helt unikt i världen, säger Ulf Sandqvist en av arrangörerna. I tisdags var det dags för tredje träffen på HUMlab som lockade ett 80-tal spelentusiaster.

Ulf Sandqvist– Det är få platser i världen som har lyckats rama in indiespelscenen som vi har gjort här i Umeå. Vi bjuder in spelutvecklare som får berätta om hur de jobbar och vårt mål är att inspirera fler att våga testa göra egna spel, säger Ulf Sandqvist (till höger i bild), som även är spelforskare på Institutionen för ekonomisk historia vid Umeå universitet.

Okommersiella spel

Indiespel handlar om att utveckla små okommersiella spel som kan laddas ned gratis på nätet eller för en billig penning. Independentscenen för spel i Umeå har en egen samlingsplats på HUMlab tack vare stöttning från
DINO-projektet.

Under kvällen fick besökarna dels träffa det lokala spelutvecklingsföretaget Turborilla, testa indiespel på någon av HUMlabs många spelstationer men även själv prova på att själva göra egna spel. Nicklas ”Nifflas” Nygren och Anton Hultdin höll i workshoppen och visade hur spelutvecklingsprogrammet Game Maker fungerar som finns att ladda ned gratis på nätet.

Nicklas Nygren utmanade även alla att göra ett spel tillsammans som sedan skulle laddas upp på nätet samma kväll. Ett gäng antog utmaningen.

– Det kommer säkert bli ett jätteminimalt spel på högst två minuter men det kommer att innehålla grafik, musik och ljud, säger Nicklas. Inget spel finns än så länge uppladdat.

Facebookgrupp för indiespel

Nästa indiespelkväll är spelutvecklare från Tjeckien inbjudna. Indiespelkväll har
en egen Facebookgrupp
som intresserade kan gå med i för att veta mer om arrangemang och ställa frågor till andra indiespelintresserade.

- Jag är intresserad av spelbranschen och söker efter ett exjobb till nästa jul. Jag är sugen på att öppna eget i framtiden så därför var det kul att lyssna på hur andra jobbar, säger Kalle Sjöström, som läser till civilingenjör på datavetenskap.  

– Jag är intresserad av spelbranschen och söker efter ett exjobb till nästa jul. Jag är sugen på att öppna eget i framtiden så därför var det kul att lyssna på hur andra jobbar, säger Kalle Sjöström, som läser till civilingenjör på Institutionen för datavetenskap.

 

Kompisarna Henrik Hansson och Niklas Lundberg tog chansen och testade ett av många indiespel på plats. Många skratt blev det.  

Kompisarna Henrik Hansson och Niklas Lundberg tog chansen och testade ett av många indiespel på plats. Många skratt blev det.

Text och foto: Ingela Hjulfors Berg