#addher träffas i Umeå
Agila metoder var ämnet för ett 40-tal deltagare när #addher, nätverk för kvinnor inom it-branschen träffades i Umeå. På bilden arrangörerna Annica Näslund, Katarina Bringhammar, Malin Berggren, Mia Petersson, alla från Tieto, och Kerstin Hällberg och Therese Jacobsson från Sogeti.

Lyckad kväll om agila metoder

Det blev en lyckad helkväll om agila metoder när nätverket #addher träffades i Umeå i Tietos lokaler.

Scrum masters, mjukvaruutvecklare, projektledare, designers, testare – rollerna var många bland de som kom till #addhers nätverksträff i Umeå under onsdag kväll. Men budskapet från de tre föreläsarna Annica Näslund, Mia Petersson och Malin Berggren, alla från Tieto, var att när agila metoder används är det teamet som är det viktiga.

– Teamen är pooler av kompetens. Vi är systemare, utvecklare och testare i ett krossfunktionellt team men det är tillsammans som vi är ansvariga för helheten, säger Annica Näslund, som bär titeln scrum master.

Mia Petersson, user experience designer, berättade om lean som ett långsiktigt arbetssätt, att det krävs mogna ledare som vågar släppa makten till teamen när en organisation ställer om till agilt arbete.

Malin Berggren, mjukvaruutvecklare, fyllde på med en djupdykning i hur kanbantavlan används i agila team.

Frågor och svar
Intresset var mycket stort bland de närmare 40 deltagarna under kvällen och de inledande miniföreläsningarna övergick fort till fråga-svarsamtal mellan föreläsarna och deltagarna. Frågorna var så många att tidsschemat nästan var svårt att hålla.

Under kvällen fick deltagarna också tillfälle att i mindre grupper dela med sig av sina egna erfarenheter kring agila metoder. En slags speed-dating ordnades där deltagarna med korta intervaller fick byta bord för att hinna träffa så många som möjligt av de andra.

#addher
#addher (tidigare känt som winIT) är ett nätverk för IT-kvinnor som initierats och drivs av Sogeti. Nätverket har vuxit lavinartat och är sedan några år tillbaka Sveriges största nätverk för kvinnor i IT-branschen, med över 4000 medlemmar på 14 orter.

För den som vill veta mer om #addher i Umeå finns en Facebook-grupp.