Tegs centralskola elever
Ellen Hedström och Selma Johansson i årskurs 9 samt Anton Konradsson och Elias Lustig i årskurs 7 var eleverna från Tegs centralskola i Umeå som deltog i Future City-tävlingens final.

Lyckligare med en app

Må bättre, bli gladare och mer lycklig. Det är målet med mobilappen Feely som lanserades under 2014. En av grundarna är lyckoforskaren Filip Fors vid Umeå universitet och Uminova Innovation har stöttat företaget bakom appen.

Idén bakom
appen Feely
bygger på vetenskaplig forskning inom välbefinnande som bland annat Filip Fors vid Umeå universitet ansvarat för. Appen laddas ner till mobilen och syftet är att ge användaren rätt kunskap och verktyg för att må bättre och bli gladare. Dessutom är Feelyapp friskvårdsberättigad.

Allt började när två av Feely-grundarna under en period kände sig olyckliga och nedstämda och började söka information för att må bättre.

Forskning bakom appen

– Vi upptäckte då att det fanns mycket forskning och hjälpmedel för att bli gladare men att informationen inte var paketerad och tillgänglig på ett smart sätt. Snabbt insåg vi att det fungerade och vi började må bättre, säger Philip Axelsson, VD och en av medgrundarna till Feely.

I samarbete med Filip Fors, forskare inom lycka och välbefinnande och aktiv vid Umeå universitet, har de utvecklat appen. Genom att kombinera kunskap med praktiska övningar hjälper Feelyapp dig att förstå, öva, utvärdera och förbättra din inre hälsa.

– Med Feelyapp har vi gjort forskningen användbar och tillgänglig. Man bär med sig praktiska metoder för att må bättre i sin egen ficka, säger Filip Fors, forskare och medgrundare.

Feelyapp är sedan nyligen friskvårdsberättigad, vilket innebär att anställda kan köpa tjänsten med sitt friskvårdsbidrag.

– Syftet är annorlunda än Facebook. Det handlar inte om att spendera massor av tid i appen, utan göra snälla saker utanför appen, ute i livet med aktiviteter som ger ett högre välbefinnande, berättar Filip Fors.

Främst kvinnor

Filip Fors Han nämner också att det främst är kvinnor som lockats av appen Feely. Nio av tio som använder appen är kvinnor.

– Men vi hoppas att könsfördelningen förändras på sikt, det vore bra om fler män intresserade sig för psykisk hälsa och välbefinnande, säger Filip Fors.

Grundarna har fått stöd av inkubatorerna Chalmers Innovation Incubator och Uminova Innovation i Umeå. Vid Uminova är det affärscoachen Linus Brunnström som följt företaget. Han menar att företaget har alla möjligheter att kunna växa, också på en internationell marknad.

– Det är ett så bra team, det är fyra duktiga affärs- och systemutvecklare som finns i Göteborg och så Filip som gör att hela idén får förankring i forskning, säger Linus Brunnström.

Text och foto: Mikael Hansson