Nils-Robert Persson och Derny Häggström
Nils-Robert Persson, styrelseordförande i Cinnober, och Derny Häggström, grundare av Oryx Simulations, gläder sig åt nytt direktflyg från Umeå ut i Europa.

Lyft för it-bolag med direktflyg till Europa

Umeå får direktflyg till London, Frankfurt och Paris. Beskedet lovordas av företrädare från it-branschen som med allt fler kunder på den internationella marknaden har stort behov av snabba kommunikationer.

Ett efterlängtat besked för it-branschen kom i veckan när Air Sweden meddelade att företaget i februari 2013 öppnar direktlinjer från Umeå till i första hand London, Frankfurt och Paris. Hela Norrland knyts på så sätt samman med de stora metropolerna i Europa när direktflyget tar bort behovet av mellanlandning i Stockholm och kanske extra övernattning i väntan på anslutande flyg.

Internationella flyglinjer ett måste

– En riktigt bra nyhet för Cinnober, utbrister Nils-Robert Persson, styrelseordförande i
Cinnober, som efterfrågat direktflyg till London allt sedan företaget etablerade sig i Umeå.

Cinnober startade sin verksamhet i Umeå i maj 2012 då man tog över Nomuras utvecklingskontor med ett 40-tal anställda. Tillsammans med närmare 200 anställda i Stockholm bygger de program och system för aktiebörshandel på platser som London, Dubai, Brasilien och Thailand. Med kunder i stora finansiella centra runt om i världen är behovet av snabba förbindelser från Umeå mycket stort.

– För Cinnober som jobbar globalt utifrån Stockholm och Umeå är internationella flyglinjer ett måste för vår framtida expansion i Umeå. Vi välkomnar alla initiativ som förenklar vår vardag och som gör det möjligt för våra medarbetare att enklare ta sig ut i världen, säger Nils-Robert Persson.

Ta kunder till Umeå

Med nytt direktflyg blir det inte bara lättare att ta sig ut i världen från Umeå. Det blir också enklare för kunder och affärskontakter som vill besöka Umeå, understryker Derny Häggström, grundare av
Oryx Simulations
som tillverkar träningsimulatorer för maskinförare.

– Vår främsta marknadsföring är att ta kunder till Umeå, visa Oryx, Algoryx och presentera forskningen vid Umeå universitet. De nya flygrutterna betyder bättre närhet till kunderna och om våra kunder kan komma till oss på ett enklare sätt så främjar det självfallet våra affärer, säger Derny Häggström.

För flygbolaget Air Sweden blir Umeå en ny hub till vilken man också kopplar flyglinjer till Gällivare, Arvidsjaur och Hemavan. Det betyder stora vinster även för turistnäringen, för den växande gruvindustrin och den internationella testbilsverksamheten i Norrlands inland.

– Det har saknats en fungerande logistik på Norrland. Det ändrar vi på nu, säger Stig-Erik Dahlberg, vd och delägare i Air Sweden.

Text: Mikael Hansson, Foto: Mikael Hansson/Samuel Bengtson