Cloud group Umeå
Erik Elmroth, stående i mitten, leder forskargruppen som utvecklar metoder för att hantera de enorma datamängder som idag svämmar över internet.

Många reaktioner på inopererade chip

När Geek Girl Meetup bjöd in till Big Sister-konferens berättade flera föreläsare med rötter i Umeå om hur de opererat in RFID-chip under huden.

På plats under konferensen Big Sister i helgen fanns Emilott Lantz, Unn Swanström och Maria Kareliusson, alla med rötter i Umeå. Emilott Lantz arbetar på Umeåföretaget Codemill medan Unn Swanström har studerat interaktionsdesign och Maria Kareliusson läst beteendevetenskap vid Umeå universitet.

– Är jag en cyborg? Hur kan vi hacka evolutionen? Det var många tankeväckande frågor som Maria Kareliusson ställde under sin presentation utifrån att hon, liksom Emilott Lantz och Unn Swanström, är en av de omkring 150 svenskar som opererat in ett RFID-chip under huden. 

– Vi skaffar oss fler funktioner genom att inkorporera teknik i vår kropp, berättade Maria och nämnde ett citat som hon vägleds av: ”Your mind is software. Program it. Your body is a shell. Change it. Death is a disease. Cure it.”

Förenkla vardagen

Men att operera in ett chip behöver inte vara något konstigare än att sätta in P-stavar, insulinpumpar och pacemakers som det redan finns acceptans för att operera in i människors kroppar, menade Maria Kareliusson.

– Med teknik kan vi förenkla vår vardag, berättade Maria Kareliusson och lyfte fram möjligheten att öppna dörrar, låsa upp datorer och skriva ut från skrivare med hjälp av chippet.

Många reaktioner

Emilott Lantz och Unn Swanström deltog också med en gemensam föreläsning under konferensen.

– Jag och Unn pratade om RFID-chippen. Vi gav en introduktion till vad det tekniskt är men också om reaktioner vi fått, säger Emilott Lantz.

Inte minst reaktionerna som de båda har fått ville många höra mer om under konferensen. Både Emilott Lantz och Unn Swanström har mötts av hård kritik på nätet efter att ha opererat in RFID-implantat i sina kroppar.

– Vi har båda fått skit kring att vi chippat oss. Att som ung kvinna välja att modifiera sin kropp på ett avvikande sätt från rådande norm är extremt provocerande, det hade nog varit helt reaktionslöst om vi hade skaffat silikontuttar istället, berättar Emilott Lantz.

– Men under konferensen fick vi verkligen jättebra reaktioner. Folk lyssnade och många ville fråga mer om allt från om det gjorde ont till tekniska frågor.

Ungefär 230 deltagare fanns med på konferensen Big Sister som anordnades i Stockholm av Geek Girl Meetup. Temat för konferensen var Säkerhet och övervakning, integritet och yttrandefrihet: Digitalt självförsvar.

Text och foto: Mikael Hansson