Lars Stenlund och Martin Wiklund
Flyttar till Nasdaq men blir kvar i Umeå. — Här finns tillgång på välutbildad arbetskraft, som vi dessutom kan behålla under lång tid, säger Lars Stenlund, vd för Vitec. På bilden tillsammans med Martin Wiklund, affärscoach och ansvarig för InfoTech Umeå.

Mångfald viktigt för TEDxUmeå

Mångfald och genusfrågor var en av de stora röda trådarna under TEDxUmeå 2015. Att företag blir mer effektiva med mångfald, betonades av flera föreläsare.

När teknikdagar arrangeras brukar mest män finnas med bland deltagare och föreläsare. Men inte under TEDxUmeå. Andelen kvinnor bland deltagarna är mycket stort och mer än hälften av personerna som deltar på scenen är kvinnor.

Arrangörerna har också i programmet valt att lyfta fram frågor om mångfald. Sexualiserat våld, vikten av att få vara olika och styrkan som it-branschen kan vinna på att få in fler kvinnor och medarbetare från många nationer var något som flera föreläsare betonade.

Bra på genusfrågor

Betoningen på mångfald och genusfrågor var också något som Åsa Fällman, näringslivsutvecklare på Umeå kommun, uppskattade.

– Vi är bra på genusfrågor här i Umeå och det lyfter arrangörerna på ett alldeles strålande sätt, säger Åsa Fällman, näringslivsutvecklare på Umeå kommun, och en av deltagarna på TEDxUmeå.

Rochelle King, Ida östensson och Veronica Augustsson

Tre föreläsare som tog avstamp i mångfaldsfrågor var Rochelle King, Ida Östensson och Veronica Augustsson. 

Flera av föreläsarna tog avstamp i genusfrågor och mångfald i sina tal. Ida Östensson, grundare av Crossning Boarders och Fatta-kampanjen, var mycket skarp och tydlig i sitt tal som rörde sexualiserat våld och en lagstiftning som bygger på samtycke.

Rochelle King, designchef från Spotify, lyfte också mångfaldsfrågan och gav en personlig skildring av sitt yrkesliv utifrån att hon är kvinna med asiatiskt ursprung från Hawaii. Hon betonade också att företag med mångfald i sin kultur blir mer effektiva.

Veronica Augustsson, vd för finansiella it-företaget Cinnober, kunde också berätta om den styrka som Cinnober har av att ha anställda från 30 nationer.

– Vi måste prata mer om olikheter och mångfald, och här blir man inspirerad att tänka lite större, konstaterar Åsa Fällman.

Text: Mikael Hansson, Foto: Viyan Ateaa