Shafiq Ur-Rehman och Johannes Karlsson
En ny djärv idé läggs fram av forskarna Shafiq Ur-Rehman och Johaness Karlsson om hur man ka nfå människor och och djur att kommunicera med stöd av ny teknik.

Människa och djur möts med digital teknik

Inte riktigt som Mowgli i Djungelboken, men ändå. Forskare vid Umeå universitet lägger fram en djärv idé om hur man med digital teknik kan få människor och djur att kommunicera.

I slutet av oktober presenterar forskare vid Digital media lab, Umeå universitet, teknikerna bakom framtidens människa-maskin-djur-interaktion på en världsomspännande multimediakonferens.

Den nya djärva idén som artikeln presenterar bygger på att få digitala användare att byta fokus då de har kontakt med djur – från envägskommunikation till äkta förståelse och interaktion i realtid mellan människor och djur. Artikeln tar upp tekniker för att åstadkomma denna kommunikation.

En av teknikerna är baserade på de som idag används på Lycksele djurpark inom EU mål2-projektet Digital djurpark: ett trådlöst sensornätverk.

– Med hjälp av ny strömmande multimedia kan de här teknikerna förhöja den fysiska och den visuella upplevelsen för både djur och människor, säger Shafiq Ur-Rehman, som är en av författarna till artikeln.

Konferensen heter ”ACM (Association for Computing Machinery) Multimedia 2010” och går av stapeln den 25-29 oktober 2010 i Firenze, Italien. Artikelns rubrik är ”Human Animal Machine Interaction: Animal Behavior Awareness and Digital Experience” och det är en av sju accepterade idéer till konferensens programdel med rubriken ”Brave New Ideas”.

ACMs tanke med ”Brave New Ideas” är att presentera bidrag med en mer långsiktig utmaning som kan ge nya forskningsinriktningar och innovationer med fokus på samhället i ett tidsperspektiv på fem år och mer.

Text: Karin Wikman, Foto: Mikael Hansson


Text av: Mikael Hansson

Publicerad: 31 augusti, 2010Dela artikel:

Text av:

Publicerad:

Facebook

Mikael Hansson

31 augusti, 2010