Årets sommarentreprenörer samlade för avslutning. Martin Wiklund, Sportswik, delade med sig av goda råd och erfarenheter inför den entreprenörsresa många nu står inför.
Årets sommarentreprenörer samlade för avslutning. Martin Wiklund, Sportswik, delade med sig av goda råd och erfarenheter inför den entreprenörsresa många nu står inför.

Massor av nya insikter för årets sommarentreprenörer

”Jag upptäckte att jag kunde mer än jag själv trott.” Massor av nya insikter har årets sommarentreprenörer hos Uminova Innovation samlat på sig. Nyligen var det stor avslutning och kick-out.

En mycket lyckad omgång av årets sommarentreprenörer har nu avslutats med stor kick-out och after work hos Uminova Innovation. Varje år erbjuder Uminova Innovation ett tjugotal studenter att under sommaren pröva på att vara entreprenörer med allt vad det innebär av att starta ett företag och arbeta som konsult hos andra bolag, en matchning som Uminova Innovation hjälper till med. Det ger en inkomst, värdefulla erfarenheter och kontakter in i näringslivet.

Nya insikter

Att många fått smak på entreprenörslivet och tagit med sig många nya insikter märktes tydligt när årets grupp samlades för en avslutande kick-out. Här är något av allt som kom fram:

  • ”Jag upptäckte att jag kunde mer än jag själv trott.”
  • ”Det är en utmaning att planera arbetet och beräkna tidsåtgång för ett projekt.”
  • ”Jag har lärt mig att som konsult behöver jag förstå min arbetsgivares behov och våga ställa krav tillbaka för att ge mig själv förutsättningar för att göra ett riktigt bra jobb.”
  • ”Hur hittar man nya uppdrag? Det är en utmaning.”

Under kick-outen fick sommarentreprenörerna också träffa inkubatorbolag som kommit en bit på väg, andra bolag som just avslutat Startupprogrammet, höra om affärsidéer som utvecklas i Startupprogrammet och möta affärsutvecklare från Uminova Innovation.

Bygg ett starkt team

Huvudföreläsare var Martin Wiklund från Sportswik som talade om hur viktigt det är att bygga ett starkt team för att bli ett framgångsrikt bolag. han har själv samlat på sig mycket erfarenhet efter de år han ägnat åt att starta Sportswik, en social sportapp som gör det enkelt för idrottslag att fota, filma och rapportera från träningar och matcher.

Martin Wiklund betonade att det är viktigt att bygga ett team som har de olika kompetenser som behövs för att realisera idén. Ofta krävs kompetens inom såväl affärsutveckling som att driva designprojekt och klara av programmering. Han påpekade också vikten av att teamet själv har kunskap att driva sitt projekt. Att överlåta utvecklingen till inhyrda konsulter kan vara farligt om inte kunskapen tas in till startup-bolagets medarbetare.

Nästa år startar en ny omgång av sommarentreprenörerna då fler studenter får möjlighet att bli sommarentreprenörer.

Läs mer om att bli sommarentreprenör.

Sommarentreprenör i korthet
  • Du som student startar ditt eget företag i en trygg miljö
  • Vi hjälper dig med frågor om F-skatt och att fakturera
  • Vår samarbetspartner PwC utbildar dig i bokföring och deklaration, och stöttar upp om något skulle strula
  • Du matchas ihop med ett bolag som behöver din kompetens. Vi tittar inte bara på vad du kan, utan också på personlighet och intressen
  • Bolaget och du kommer överens om när uppdraget ska utföras inklusive arbetstider. Varje uppdrag är på minst 160 timmar under 4-10 veckor. (Uppdraget kan pågå längre om ni kommer överens om det.)
  • Bolagen betalar dig 200 kr/tim exklusive moms i konsultarvode