Mäter frustration över segt internet

Fjolårets filmsuccé om segt bredband har visats 5,7 miljoner gånger på Youtube. Nu följer Umeå Energi upp med en ny film om hur frustrerande det kan vara att ha slö uppkoppling.

För att testa hur man påverkas av långsam internetuppkoppling bjöd Umeå Energi in personer med stresståliga yrken till ett experiment där deras frustrationsnivåer mättes när de utsattes för lagg, som fördröjning på internet kallas.

Ett specialbyggt spel kopplades till ett Emotiv EPOC headset som mäter hjärnaktivitet. Laggnivån i spelet ökade sen med testpersonernas ökade frustration. Brandmannen och pastorn visade sig vara bäst i test med lägre frustrationsnivå än t ex polisen, attackdykaren och läkaren.

Långsamt internet

Eftersom lagg, d v s fördröjning i datatrafiken, buffringscirklar och pixliga bilder, ofta uppstår i samband med långsamt internet är experimentet ett sätt att visa fördelarna med ume.nets snabba bredband.

– Ume.net har ett av västvärldens snabbaste bredband och vi vill ligga i framkant när det kommer till bredbandsinnovation. Idag finns det tillräckligt många situationer i vår vardag som kan skapa frustration. Långsamt internet och lagg borde inte vara en av dem om det finns alternativ, säger Agneta Filén, marknadschef på Umeå Energi.

Mäter hjärnaktivitet

Testet utfördes med ett specialbyggt spel som kopplades till ett Emotiv EPOC-headset som mäter hjärnaktivitet, en Mio FUSE hjärtfrekvensmätare samt en gyroskopsensor som registrerar rörelsemoment. Den uppmätta mängden frustration som skapades av lagget påverkade spelmekaniken så att lagget ökade med en ökad frustrationsnivå.

Bland testpersonerna fanns representanter från stresståliga yrken som polis, brandman, barnmorska, läkare, pastor och attackdykare. Brandmannen och pastorn visade sig vara mindre påverkad av lagg, medan t ex polisen och läkaren reagerade mer. Experimentet visade att ingen av testpersonerna klarade av att utsättas för lagg utan att bli frustrerad.

Se experimentet nedan på YouTube