Med film som passion

Framtidens webb- och filmskapare utbildas på Digital medieproduktion vid Umeå universitet. Nu har studenterna satt samman en film som visar klipp från deras passionerade kreativa skapande.

Den hopklippta filmen, som inom branschen kallas för en showreel, visar upp en mängd exempel på den digitala kreativa förmåga som studenterna utvecklar på det treåriga programmet
Digital medieproduktion. Utbildningen är eftertraktad och konkurrensen om platserna är stor. Institutionen för Informatik, som anordnar utbildningen, har inga problem att fylla kurserna.

För att visa på mängden av produktioner som studenterna arbetar fram redan under utbildningen har Markus Freskgård, själv student på sista året, klippt ihop en showreel från läsåret 2011/2012. Den togs fram specifikt för en inspirationsdag som studenterna hade, och finns nu även på Youtube så att fler kan se vad studenterna kan åstadkomma.

Filmen ovan visar studenternas färdigheter på Digital medieproduktion.

Markus berättar att när han bad sina kurskamrater att bidra med exempel på deras produktioner fick han en mängd filmer att jobba med.

– Jag fick över 30, kanske 35 filmer och jag tror att jag har använt klipp från alla, berättar Markus Freskgård.

– Det är hög kvalitet, det märks att folk tycker det är roligt att hålla på dem film, de har bra idéer, fortsätter Markus.

Den treåriga utbildningen Digital medieproduktion förbereder för yrken som handlar om kreativ design av produktioner för olika typer av digitala media, såsom webb, TV och film. Efter studierna går studenterna ofta vidare till arbete med interaktionsdesign i digitala media, 3D-modellering, animationer och visuella effekter, cross-media design och avancerad medieproduktion för webb. Utbildningen förbereder också för vidare studier på avancerad nivå och efterföljande forskarutbildningsnivå.

För Markus Freskgård är det nu sista året på den treåriga utbildningen som väntar och efter nästa sommar siktar han på att få jobb inom branschen.

– Jag ska fortsätta hålla på med film eller tv. Jag kommer att söka praktik på någon tv-kanal och försöka skaffa mig ett brett kontaktnät.

Text: Mikael Hansson


Text av: Mikael Hansson

Publicerad: 11 september, 2012Dela artikel:

Text av:

Publicerad:

Facebook

Mikael Hansson

11 september, 2012