AquaMotoRacingUtopia

Med uppkopplade fabriker och 3D-skrivare mot framtiden

Tillverkningsindustrin står inför stora utmaningar när maskiner och fabriker blir uppkopplade, och 3D-skrivare blir vardag. En smak av framtiden gavs när GE Garages turné landade i Umeå.

Berlin, Bryssel, Paris, Istanbul, och så Umeå. Det är inget dåligt sällskap av städer som Umeå hamnat i när GE Garages åker på global turné för att visa upp General Electrics och den digitalisering som världsföretaget arbetar med inom en mängd branscher.

Men i Umeå finns driftiga platschefen Inger Rönnberg på GE Healthcare, När hon hörde att GE gärna ville komma till en stad i Skandinavien med sin turné så skyndade hon sig att lyfta fram Umeå. Med som argument kunde hon ge att här fanns Sliperiet vid Konstnärligt campus med ambitioner att bygga upp en stark verksamhet kring 3D-skrivare och annan ny digital teknik. Att Umeå universitet nyligen varit ledare för att skriva en nationell agenda kring additiv tillverkning gav också skäl för att lägga turnén i norra Sverige.

Stor omställning

– Det här är en startpunkt för GE:s medverkan här i Umeå och samverkan med Umeå universitet, framför allt kring hur tillverkningsindustrin i Umeå ska kunna vara konkurrenskraftig, säger Inger Rönnberg, platschef för GE Healthcare i Umeå.

– För att göra det behöver vi ny teknik och förstå potentialen i den. Tillverkningsindustrin är lite konservativ så här gäller det att ta till oss den och att kunna tänka annorlunda.

Vid Sliperiet finns föreståndare Marlene Johansson.

– Tanken är att GE Garages ska leda till nya idéer och nya samarbeten mellan regionens tillverkande företag, företag inom design, arkitektur och IT, forskare och studenter med intresse för den digitala tillverkningstekniken, det är en viktig del för svensk industris framtida konkurrenskraft, säger Marlene Johansson.

Uppkopplade fabriker

Deltagarna under ett av GE Garages frukostmöten fick lyssna till Mickael Desloges, GE Intelligent Platforms, som berättade om hur industriell internet och uppkopplade maskiner och fabriker kommer att förändra all produktion. Det gör det möjligt att samtal in data på ett helt nytt sätt.

– Förut lagrade vi data som vi visste hur vi skulle använda. Nu lagrar vi all data och kan senare se vad vi kan göra av den, säger Mickael Desloges.

GeGarages
Kenneth Bodin, vd för Algoryx, betonade att de traditionella industrierna står inför stora förändringar.

Startup-företag viktiga

Kenneth Bodin, vd för Umeåföretaget Algoryx Simulations, berättade senare under dagen om de stora omvälvningar som väntar industrin i och med nya metoder för simuleringar. Algoryx bygger sin verksamhet just på simuleringsteknik och Kenneth Bodin ser framför sig hur den tekniken ger möjlighet för inte bara specialistingenjörer utan alla att vara med i produktutveckling.

Det är en förändring som kan slå hårt mot traditionella industrier och organisationer, tror Kenneth Bodin.

– Därför är startup-företag så viktiga, det är mycket snabbare. Men jag hoppas att existerande industrier också ska klara av att vara med på att ta till sig detta.

– Det blir en uppgift för ledningen i organisationerna att klara av den förändringen, fortsätter Kennet Bodin.

GeGarages
Olaf Diegel visade hur han skriver ut gitarrer med avancerad 3D-teknik.

Skriva ut gitarrer

Som ett mycket praktiskt exempel på vad 3D-skrivare kommer att kunna göra, och redan kan, visade Olaf Diegel hur han skrivit ut elgitarrer som fungerar. Andra exempel som han nämnde var en örn som fått en ny näbb utskriven sedan den riktiga fallit av, och hur hus idag kan byggas på 48 timmar genom att de skrivs ut i betong och cement.

Hisnande blir det också när Olaf Diegel visar hur Bio-printing står för dörren då vävnader i kroppen kan börja skrivas ut. Längre in i framtiden skymtar en tid då organ som människans lever och hjärta skulle kunna skrivas ut. Dit är det ännu långt, men vägen är redan utstakad, menade Olaf Diegel.

Umeå universitet gör stora satsningar på den nya tekniken, och Sliperiet kommer att bli ett centrum för digital tillverkning med verkstäder som FabLab och SoftLab. I dagarna startar också ett stort tvärvetenskapligt FoU-projekt, + Project, med huvudmålet att bygga ett starkt forsknings- och innovationsområde och regionalt kluster inom digital tillverkning, hållbart byggande och 3D-teknik i regionen.

 

Text och foto: Mikael Hansson