Kristian Luuk
Kristian Luuk slänger kavajen och kavlar upp ärmarna. På IT-mässan House i Umeå lyfter han fram frågor om livsval och vikten av att våga vara modig och följa sin livslust. Även om det innebär att byta yrkesbana eller göra upp med annat i sitt liv.

Mer än en IT-mässa

Kristian Luuk slänger kavajen och kavlar upp ärmarna. På IT-mässan House i Umeå lyfter han fram frågor om livsval och vikten av att våga vara modig och följa sin livslust.

Kristian Luuk som huvudtalare är årets megastjärna när Hi5, Office och Upkeeper bjuder in till House-konferens. Då blir det riktigt, riktigt trångt bland montrar och i föreläsningssalar och IT-mässan fylls av frågor om ledarskap och livsval.

Det har blivit en tradition varje februari att Hi5, Office och Upkeper bjuder in till konferens i sina egna lokaler på Teg. Ett drygt tjugotal utställare och närmare 200 deltagare, de flesta kunder till någon av arrangörerna, myllrar då omkring i de kontor som för en dag byggs om till utställningslokal och föreläsningsrum.

House 2016
Hög stämning när House arrangeras av Hi5, Office och Upkeeper.

Arrangemanget House, som dagen kallas, innehåller som sig bör en stomme av föreläsningar om mjukvara, säkerhet, datalagring, datacenterarkitektur och mobila trender. Men arrangörerna har i år än mer än tidigare gett utrymme också för flera föreläsningar om ledarskap och personlig mognad.

Inte bara en IT-mässa

– Vi får så mycket positiv feedback från våra partners och kunder. Alla är verkligt jättenöjda med arrangemanget och föreläsningarna. Det är ju inte bara en IT-mässa, vi har också många föreläsningar om till exempel ledarskap, säger Joan Kinnunen, projektledare från Hi5.

– Att vi tar upp sådana ämnen beror på att IT-projekt ofta handlar om förändringar, inte bara för IT-systemen utan även för de som ska använda dem, fortsätter Joan Kinnunen.

Programledare med livsval

En av de föreläsare som tar upp förändringsfrågor är Kristian Luuk, känd från Hassan och tv-program som Sen kväll med Luuk och På spåret. Han ger många tillfällen till skratt under sin presentation. Vägen från studier på Handelshögskolan till en helt annan bana inom programledarvärlden har flera roliga hållplatser. Men det finns också hela tiden en botten i det han talar om som mer handlar om modet att följa sin livslust.

– Varje människa är duktig på en grej. Våga välja din och ha roligt, säger Kristian Luuk, och uppmuntrar alla åhörarna att pröva något nytt, kanske kliva av från jobbet och starta eget, eller byta arbetsuppgifter på annat sätt.

– Det är också tillåtet att ångra sig, säger han med ett varmt leende.

Ledarskapsfrågor

Parisa Zarnegar, forskare inom neurovetenskap, Karolinska institutet, är ytterligare en föreläsare som inte kommer från IT-världen. Hon tar avstamp i hjärnans funktioner för att visa på hur en kreativ och harmonisk arbetsmiljö kan skapas.

Lokalt namn från Umeå bland föreläsarna är Mikael Nygren, Ledarskapscentrum. Hans pass handlar om ett hållbart ledarskap och hur det kan bidra till en god arbetsmiljö och bra hälsa hos medarbetare.

Blandningen mellan specifika IT-frågor och mer mjuka relationsmässiga, gör på så sätt att dagen får en stor bredd, något som deltagarna verkar uppskatta.

House 2016
Andreas Åsander, Clavister, berättar om säkerhetsfrågor och cyberkriminalitet, Parisa Zarnegar, forskare inom neurovetenskap, visar på hur viktigt det är med en kreativ arbetsmiljö, och Mikael Nygren, Ledarskapscentrum, tar upp frågor om det hållbara ledarskapet.

 

House 2016
Tomas Lundborg från Spotify gav en direkt inblick i projektledning och produktutveckling hos Spotify, och hur andra företag kan pröva liknande metoder.

 

House 2016
Trångt och intensivt bland utställare under House-konferensen. 

Text och foto: Mikael Hansson