Designopen
Med mobilen kan man kontrollera elförbrukningen i hemmet och sedan lägga upp resultatet på Facebook i tävlan mot andra. (Bilden något beskuren.)

Mest energisnål i hemmet vinner på Facebook

Här är moroten för att spara energi i hemmet. Styr elapparaterna med mobilen, och tävla på Facebook om att vara mest energisnål. Studenter vid Designhögskolan i Umeå har vunnit pris för sitt koncept.

Studenter på industridesignprogrammet, Designhögskolan vid Umeå universitet, har utvecklat Noel, en produkt som ger full kontroll över elprodukter hemma. Via mobiltelefonen går det att med några få knapptryck stänga av hela hemmet eller bara en specifik lampa. Produkten består av en “familj” strömbrytare som enkelt kopplas in i det vanliga vägguttaget.

– Det finns liknande produkter på marknaden men de används inte. Vi har därför fokuserat på att det ska vara en social aktivitet att göra något bra för miljön, säger Gustav Mood, en av de studenter som arbetat med projektet.

Tävla om lägst elförbrukning

Användarna kan helt enkelt tala om vilka handlingar som de genomfört till sina vänner via applikationer till mobilen eller datorn.

– Vi hoppas att det ska sätta igång en positiv kedja. På Facebook och andra liknande sociala nätverk går det också att "tävla" och se vem som kan få lägsta elförbrukningen utan att man egentligen tänker på att det är det man håller på med, berättar Gustav Mood.

Studenterna har utfört uppgiften som en teamprocess. De har fått professionell och inspirerande handledning av Johan Frössén, tidigare student på industridesignprogrammet och numera verksam på företaget Peoplepeople.

Prisutdelning i Göteborg

Av totalt 70 bidrag från landets högskolor och gymnasier gick tolv bidrag vidare i tävlingen. Prisutdelningen ägde rum på Energimyndighetens stora nordiska konferens "Energiutblick" i Göteborg. Temat för tävlingen var ”Energi i vardagen”. Studenterna fick den kluriga uppgiften att välja ett rum i en bostadsmiljö och komma på lösningar som gör vår användning av energi i rummet så liten som möjligt.

Juryns motivering lyder: ”Fjärrstyrning av elanvändning ligger i tiden och bidragets unika produkt kompletterar en mer och mer efterfrågad tjänst. Eldosan har en elegant funktion presenterad i stringent och pedagogisk utformning med slagkraftigt formulerad beskrivning för att attrahera dagens konsumenter. Såväl tjänst som produkt har goda förutsättningar att sättas i skarp produktion.”

Nedan prisutdelning från designtävlingen 

 


Text av: Mikael Hansson

Publicerad: 17 mars, 2011Dela artikel:

Text av:

Publicerad:

Facebook

Mikael Hansson

17 mars, 2011