Kung Fury
Kung Fury-polisen spelas av David Sandberg, regissör från Umeå. Foto: Laser Unicorns.

Microsoft lockar med öppenhet

Öppen programvara, uppkopplade bilar och designmönster i Azure var några inslag som mötte 1 500 it-proffs på Microsoft Techdays. Mats Halfvares, Teknikhuset i Umeå, var en av utvecklarna på plats.

Över 1 500 deltagare lockades till
Microsoft TechDays
som arrangerades i Kista 19-20 november. Det är Microsofts största event i Sverige och samlar framför allt teknikfolk och utvecklare. Här kan de välja mellan över 80 seminarier och lyssna till ett stort antal ledande nationella och internationella föreläsare och möta närmare 50 utställande företag.

Det är en massiv tvådagars övning som deltagarna från hela Sverige får vara med om. Mats Halfvares och Erik Strandman, utvecklare på Teknikhuset i Umeå, var på plats liksom också flera andra från Umeå, bland annat från Dohi Sweden och Skatteverkets IT-avdelning.

– Det är mycket att ta in, och tänk om man kunde hinna lära sig allt man stöter på, säger han med ett skratt när den andra dagen närmar sig sitt slut.

(Artikeln fortsätter här nedan)

Microsoft techdays

På plats under Techdays för att lyssna till nyheter från Microsoft. Från vänster Peter Johansson, Richard Lundberg, Tomas Agerberg, alla tre från Dohi Sweden, Mats Halfvares och Erik Strandman, Teknikhuset, samt Karl Thunberg, Dohi Sweden.

Lena Granberg och Sofie Linnér

Lena Granberg och Sofie Linnér, Skatteverkets IT-avdelning i Uemå, fanns också på plats under Techdays.    

Öppenhet och människan i centrum

Mobile-first och cloud-first var två av ledorden under konferensen. Men också en betoning på människan i centrum, att tekniken och applikationerna ska ge ett bättre och enklare liv, något som inledningstalare Albert Schum gång på gång tryckte på i sitt anförande. Han är ledande designer inom Micrsoft, kanske mer designer än tekniker, och med honom som en av de första upp på stora scenen gav det ett anslag för konferensen mot just användarvänlighet.

Mats Halfvares konstaterar att det under konferensen också var mycket fokus på öppenhet mot andra plattformar.

– Här visades produkter som går att bygga till andra plattformar som Linux, Android och iOS.

– Det är en helt ny strategi som Microsoft valt. Nu är de nästan bäst i klassen på öppenhet och att lyssna, det är inte alls taggarna utåt, utan mer av att sätta människan i centrum, som de säger, menar Mats Halfvares.

Vid ett event tidigare i höst bekräftades också denna nya inriktning då Microsoft berättade att de förstärker sin inriktning mot öppen källkod och öppenhet mot alla plattformar genom att öppna hela server-stacken till .NET mot operativsystemen Linux och Mac OS. Microsoft släpper också en ny gratis version av Visual Studio, Visual Studio Community 2013 som gör huvudfunktionerna tillgängliga.

Uppkopplade bilar

Mats Halfvare berättar att han också fastnade för en session om uppkopplade bilar. Det var Jens Nylander, grundare av Jens of Sweden, som en gång tiden utvecklade mp3-spelare och hörlurar. Nu har Jens Nylander ett nytt projekt på gång med företaget Automile som handlar om uppkopplade bilar.

– De tänker samla in data från bilar genom att erbjuda bilägare en dong som sätts in i datauttaget i bilar. Det ska vara gratis för bilägarna och med ett GSM-kort skickas all data upp till deras servrar, förklarar Mats Halfvares.

Den lilla dongen kallas Automile Box och är en liten enhet, inte större än 4 gånger 2 centimeter, och enligt företaget passar den alla bilar i Europa tillverkade efter 2001. Den ska fungera i 53 länder och använder alla lokala mobiltelefonnät och är kostnadsfri för bilägaren.

– Du får full koll på hur bilen mår, om batteriet behöver bytas, om du har fel i bränslepumpen och annat som du inte ser förrän bilen stannar, berättar Mats Halfvares.

Affärsmodellen för Automile handlar sedan om att all insamlad data går att sälja vidare till biltillverkare och andra leverantörer som kan nyttja det för sina egna affärer.

– De har valt Microsofts utvecklingsmiljö för att de menar att den är så bra, säger Mats Halfvares som förklaring till att projektet presenterades under Techdays.

Automile använder Microsoft Windows Server, Microsoft .NET med ADO.NET och EntityFramework, Microsoft SQL Server med geo-funktioner, Microsoft MVC och WebAPI samt Windows Phone SDK för att leverera sina tjänster.

Bygg inte på det sättet

– Vi fick också lära oss hur man inte ska göra för att bygga en webservice, säger Mats Halfvares.
 
Det var Karoline Klever som i sin presentation tog deltagarna igenom fallgropar en utvecklare kan ramla ner i när ett API ska skapas. Ur ett utvecklarperspektiv visade hon på vilka misstag som kan leda till att ingen vill använda ett webb API. Något som händer alltför ofta, enligt Karoline Klever.

Efter mängder av sessioner, föreläsningar och workshops känner sig Mats Halfvares fullproppad av intryck. Nu är det bara att åka tillbaka till Teknikhuset och se vad av allt detta som kan stoppas in i vardagsarbetet.

Text och foto: Mikael Hansson