ProgrammeringsSM
På plats för att peppa årets studenter att lyckas bra i Programmerings-SM var från vänster Mattias Åsander och Tomas Forsman, arrangörer från Datavetenskap vid Umeå universitet, tillsammans med Isak Jonsson, Vidispine, Anna Öhlund, Cinnober, Alexander Lindström, Acino, Linn Rosenberg, Codemill, och Karl Lindmark, Acino.

Mikael Englund ny marknadsansvarig

Uminova Innovation stärker upp med ny marknadsansvarig inom satsningen InfoTech Umeå. Det blir Mikael Englund som får fylla luckan efter Hanna Olsson som går vidare till nya uppgifter på Bostaden.

Mikael Englund har ett förflutet som vetenskapsjournalist inom tv-branschen där han jobbat med allt från Plus till naturprogram och nyheter. Efter några år med egna kommunikationsbyrån Buller  kommunikation och som it-pedagog har han nu tagit över som marknadsansvarig på InfoTech Umeå.

Vad var det som lockade dig med nya jobbet?
Mikael Englund:

Mötet med alla människor och deras idéer. Det är hur häftigt som helst att få vara med på resan från idé och innovation till kommande affärer. Jag ser också fram emot att vara en del i att marknadsföra Umeå och Västerbotten som en it-region.

Ja, vad säger du om it-branschen i Västerbotten? Hur mår den?
Mikael Englund:

Prima, skulle jag säga. Det händer mycket och mycket mer kommer att hända. Ta bara Nuiteqs affär nu senast med Lenovo som köper in Skellefteåföretagets programvara Snowflake. Det är en världshändelse.

Du kommer närmast från ett jobb på Midgårdsskolan som it-pedagog. Hur ser det ut på den digitala fronten i skolan idag?
Mikael Englund:

Skolan i Umeå är välrustad med hårdvara i form av datorer, men det finns fortfarande rätt mycket att göra kring hur skolan ska använda datorerna i undervisningen.

Eftersom du nu är marknadsansvarig för InfoTech Umeå så undrar vi självfallet om vilka tre favorit-itprylar du gärna använder?
Mikael Englund:

Mobilen. Fattar inte hur man klarade sig utan den tidigare. Det är ju helt fantastiskt att via Spotify ha tillgång till all världens musik samtidigt som jag också har hela mitt lilla liv samlat i telefonen. Mejl, kalender, anteckningar, foton. Vem kunde ana detta för bara tio år sedan?

Datamaskinen naturligtvis också. Inga kommentarer förutom att när jag råkar glömma ta med mig min dator så framkallar det kraftig panikångest.

Jag tror det räcker så.

Tre favoriter bland digitala tjänster som du gillar?
Mikael Englund:

Spotify. Som den musiknörd jag är.
Runkeeper. En app i telefonen som håller reda på fart och avstånd då man går, springer, cyklar och åker skidor.
Mejl. Onekligen rätt praktiskt och bra att ha.