Daniel Coquard, Niklas Tiger, Christer Granberg
Hi5 får stor miljonorder för att leverera utrustning till nytt datacenter i Luleå. På bilden Daniel Coquard, platschef för Hi5 i Norrbotten, tillsammans med Niklas Tiger och Christer Granberg från Hi5 i Umeå.

Miljonaffär för IT till datacenter

En mycket stor och strategisk miljonaffär handlar det om när IT-bolaget Hi5 levererar utrustning till ett nytt storskaligt datacenter som öppnar i Luleå.

Världens första datacenter för forskning och innovation på öppen mätdata inom big data och molnmjukvara, IT-utrustning, automation, och kyl- och kraftutrustning öppnar i Luleå.

Det är SICS Swedish ICT, i samarbete med Luleå tekniska universitet, som har tagit initiativet till pilotanläggningen för att möjliggöra storskalig datacenterforskning och stödja digitaliseringen av svensk industri.

Nu är det klart med IT-leverantör till anläggningen. Det blir Hi5, med kontor i Umeå och Luleå, som ska leverera IT-utrustning från Dell för första fasen av den storskaliga datacenteranläggningen.

Strategisk affär

De första 10 racken kommer att innehålla 152 Dell PowerEdge R730xd servrar med totalt 3600 kärnor, 40 TB primärminne och upp till 7 petabytes av lagring. Syftet är datacentret ska stödja alla universitet och industriföretag i Sverige med en experimentell miljö för forskning, innovation och demonstration av infrastruktur och IT produkter för datacenteranläggningar.

– Det är både en strategiskt betydelsefull affär och en stor affär för oss, säger Niklas Tiger, vd på Hi5.

Han menar att projektet är särskilt intressant eftersom det riktar sig mot forskning och ger olika aktörer en resurs för tester och forskning.

– Hela regionen och hela Sverige vinner på den satsning som SICS gör med detta datacenter. Det innebär att hela vår bransch kommer att bli starkare, fortsätter Niklas Tiger.

Kommande stort arrangemang

I samband med denna nyhet tipsar Niklas Tiger också om det stora årliga event,
HOUSE 2016, som Hi5 håller den 18 februari i sina egna lokaler på Teg i Umeå. Framtidsspaningar utlovas av hög klass. Förra året deltog närmare 300 kunder och leverantörer under dagen som fick lyssna till bland annat Christer Fuglesang, som berättade om sina rymdresor. Också i år väntar en intressant huvudtalare, meddelar en lite hemlighetsfull Niklas Tiger, som än så länge vill avvakta med att släppa namnet.

Infotech Umeå kommer att återkomma kring detta arrangemang i senare artiklar.

Text och foto: Mikael Hansson