Mikael Östberg och Simon Dahl visar upp nya appen Memotus, som ger stöd för råd kring idrottsskador.
Mikael Östberg och Simon Dahl visar upp nya appen Memotus, som ger stöd för råd kring idrottsskador.

Miljoninvestering i app om idrottsskador

Med appen Memotus kan motionärer få råd av idrottsmedicinska experter. Nu får tjänsten tre miljoner i investering.

Företaget Instrube Health får in Partnerinvest och Läkarjouren som nya delägare vilket förutom utökad kompetens ger ett kapitaltillskott på tre miljoner kronor. Bolaget ingår i affärsinkubatorn Uminova Innovation och förmedlar idrottsmedicinsk expertrådgivning via appen Memotus.

– Det känns väldigt bra att få in erfarenhet, kompetens och kapital i bolaget nu när vi står inför en spännande utvecklingsfas, säger Mikael Östberg, vd.

Råd av erfarna experter

Många motionärer känner nog igen sig i beskrivningen att man har halvont någonstans i kroppen och att det är svårt att få rätt hjälp. För att åtgärda detta har Umeåprofilerna Simon Dahl och Mikael Östberg tillsammans med sitt team utvecklat den digitala tjänsten Memotus. Tjänsten hjälper vanliga motionärer som har olika besvär, att få rådgivning av erfarna idrottsmedicinska experter. Därigenom kan man i många fall förhindra uppkomsten av svårläkta skador.

– Vi tycker att alla, oavsett om man är motionär eller elitidrottare, ska få njuta helhjärtat av träning och ett aktivt liv utan hämmande smärtor och skador som med relativt enkla medel skulle kunna åtgärdas. Därför har vi skapat ett nätverk av idrottsmedicinska experter som kan ge personligt anpassad rådgivning inom 24 timmar. Många gånger är det enkelt för de här experterna att ge dig råd som får besvären att försvinna utan att du behöver söka vård, säger Mikael.

 

Ett starkt entreprenörsteam med stor marknadspotential.

Mattias Eriksson, PartnerInvest Norr

 

Investerarna: ”Stor potential”

– Vi på Läkarjouren har stor erfarenhet av hur vården i Sverige fungerar och tror att Memotus har potential att vara ett viktigt tillskott för personer som behöver idrottsmedicinsk rådgivning, säger Annika Högström, grundare av Läkarjouren.

– Vi har följt bolaget under en tid och anser att Memotus är intressant av olika anledningar. Dels är det ett starkt entreprenörsteam som arbetar i bolaget och dels så ser vi en stor marknadspotential eftersom tjänsten uppfyller ett tydligt behov, säger Mattias Eriksson, Investment Manager på Partnerinvest Norr.

Kapitalet som tillförts bolaget kommer användas för knyta till sig ytterligare kompetens, marknadsföring av tjänsten Memotus och även för ytterligare tekniska anpassningar.

Affärsutvecklaren: ”På rätt spår”

Sedan hösten 2016 har bolaget varit en del av Uminova Innovation där Andreas Lind varit bolagets affärsutvecklare.

– Det känns givetvis roligt när våra bolag får in nya delägare och nytt kapital eftersom det visar att våra bolag är på rätt spår och att vår coachning bidrar till nya innovativa affärsidéer. Jag är övertygad att Memotus kommer kunna utvecklas ytterligare tillsammans med Partnerinvest och Läkarjouren, säger Andreas.

Betaversionen av Memotus släpptes i AppStore så sent som under påskhelgen. I den versionen av appen kan användare få personligt anpassad rådgivning från idrottsmedicinska experter men även ta del av kostnadsfria råd om förebyggande träning för vanliga besvär i ett växande videobibliotek.

Videobibliotek

Förutom direkta råd av experter innehåller appen Memotus även filmade sekvenser som beskriver olika skador. Här nedan ett  exempel där Per Jonsson, legitimerad sjukgymnast och specialist inom idrottsmedicin, beskriver symtom och orsaker till hälsporre.