Content Central tar in 8,7 miljoner kronor i nya investeringar.
Umeåföretaget Content Central tar in 8,7 miljoner kronor i ny investering från Partnerinvest Norr, Fort Knox och 500 Startups. På bilden Joachim Ljunquist, vd, i mitten, tillsammans med Lena Fridlund Forsgren, Partnerinvest Norr, och Henrik Wimelius, Fort Knox.

Miljoninvestering i mediebolaget Content Central

Content Central från Umeå tar in över 8 miljoner i investering till sin onlinetjänst som kopplar ihop journalister och redaktioner.

Content Central har sedan hösten 2014 hjälpt mediehus och frilansjournalister i Sverige att sälja och distribuera redaktionellt innehåll med över 3000 frilansjournalister, skribenter och fotografer anslutna till tjänsten.

Verksamheten drivs genom bolaget Syndigate AB, som nu har tagit in 8,7 miljoner kronor i riskkapital. Fort Knox och Partnerinvest Norr har tillsammans gått in med 7 miljoner genom nyemission. Dessutom konverterar det Silicon Valley-baserade VC-bolaget 500 Startups ett tidigare utbetalt konvertibellån på 1,7 miljoner till aktier.

– Det känns otroligt skönt att få avsluta denna runda som vi har arbetat med i ungefär tio månader. Att få in Fort Knox och Partnerinvest som lokala investerare känns riktigt bra. De har finansiella muskler, bra kompetens och viktiga kontaktnät, men framför allt kommer vi att kunna arbeta nära varandra vilket är viktigt i den fas där vi befinner oss i, säger Joachim Ljungquist, grundare och vd.

Nya förutsättningar för medier
Mediebranschen är under stor strukturomvandling och idag arbetar över 50 procent av världens journalister på frilansbasis. Content Central är en plattform som förenklar distribution, rättigheter och betalning av redaktionellt innehåll.

– Vi har haft dialog angående en investering i Content Central under en längre tid och det känns kul att nu få vara med att föra verksamheten framåt. Bolaget har en intressant lösning som kan vara en viktig pusselbit i den omvandling som mediebranschen genomgår just nu. Dessutom blir plattformsekonomin i allmänhet en allt viktigare affärsmodell, säger Henrik Wimelius, investeringsansvarig för digitala affärskoncept på Fort Knox.

Internationell investerare
Content Central lockar också till sig internationellt intresse, bland annat i form av USA-baserade 500 Startups som kliver in som delägare.

– Det känns det förstås riktigt spännande att få med 500 Startups i ägarkretsen, vilket kan ge oss intressanta ingångar internationellt, säger Joachim Ljungquist.

Dessutom pågår arbetet för fullt för en etablering i Storbritannien.

– Jag har haft förmånen att följa bolaget sedan starten och ser verkligen potentialen med att komma ut på den engelskspråkiga marknaden som är mycket större än den svenska. Med anledning av den internationella ambitionen som finns med Content Central vill vi förstås vara med på resan, säger Lena Fridlund Forsgren, investment manager på Partnerinvest Norr.

Investeringen kommer att användas till att öka resurserna för utvecklingsteamet samt för etablering på nya marknader. Under våren har bolaget vuxit från fyra till åtta anställda.

Just nu utvecklas nästa generation av tjänsten med helt ny teknologi, vilket blir företagets första skarpa version.

Om Content Central
Content Central är en onlineplattform för att koppla ihop frilansjournalister och redaktioner för att underlätta försäljning och distribution av artiklar och nyheter. Content Central används av mer än 3000 frilansande journalister, skribenter och fotografer i Sverige.
Bland dagens kunder finns några av Sveriges större dags- och kvällstidningar, gratistidningar, magasin och tidskrifter.
Verksamheten sysselsätter idag åtta personer.
Övriga ägare är Joachim Ljungquist genom bolag, Almi Invest, Digitala Tillväxtkassan/Dohi Venture samt personal och styrelseledamöter.