Jurymedlemmarna Erik Lindberg från Nordea, Mattias Eriksson från Partnerinvest Norr, Ullamaria Granåsen från Uminova Innovation, Daniel Wiberg och Jesper Byström från Skillster, Sunny Hermansson från PlayKontrol och Jonas Sjöberg från Sports Capture.

Miljövänlig banbrytare drog hem vinsten

På Uminova Innovation råder det ingen brist på bra affärsidéer. Men vilken imponerar mest just nu? I en tävling där fjorton hoppfulla entreprenörer deltagit, har nu vinnarna utsetts av Uminova Innovation och Nordea. Förstapriset går till Skillster. Med sin smarta lastbilssimulator har de skapat en miljövänlig lösning som bryter ny väg.

Uminova Innovation arrangerar två gånger per år en tävling som belönar starka affärsidéer. Tävlingen är del av Uminova Innovations program Startup, där entreprenörer får testa om deras affärsidéer har potential att utvecklas till framgångsrika företag.

I år påbörjade 26 entreprenörer Startup-programmet. Fjorton av dessa har deltagit i tävlingen där vinnarna utsågs idag. Första pris är ett stipendium på 35 000 kronor. Andra- och tredjeplatserna ger prissummor på 10 000 kronor respektive 5 000 kronor. Juryn består av representanter från Nordea, Sogeti, Partnerinvest Norr och Uminova Innovation.

Här är de tre vinnande startupbolagen:

1. Skillster
Grundades 2016 av Andreas Lind, Daniel Wiberg och Jesper Byström. Deras produkt är en lastbilssimulator som används för körträning på fordonsgymnasier.

Motivering: ”Det här är ett team som tar sig an sin uppgift med öppna spjäll. De har skapat en miljövänlig lösning som bryter ny väg. En stor framgång är att de förstått vikten av att sätta kunden i förarsätet. Här har vi ett bolag som styr mot framtiden med en trygg hand på ratten.”

2. PlayKontrol
PlayKontrol är en digital tjänst skapad av Sunny Hermansson tillsammans med det kroatiska bolaget Informacija. PlayKontrol ger artister och musiker bättre koll på när deras verk spelas i radio och TV.

Motivering: ”Det här är en digital tjänst som får kommande stjärnor att lysa. Den ger kunden bättre koll på sina fans och ett större genomslag. Bolaget har redan betalande kunder, och man behöver inte vara tondöv för att förstå att det är ljuv musik för ett startup.”

3. Sports Capture
Jonas Sjöberg är entreprenören bakom Sports Capture. Med hjälp av nyutvecklad sensorteknik erbjuder de atleter och deras tränare möjlighet att mäta prestationer med hög noggrannhet.

Motivering: ”Startups brukar sällan fastna i startblocken. Här har vi ett bolag som med en ljus idé och modern teknik hjälper sina kunder att accelerera för att nå nya hastigheter. Med bolagets hjälp lämnar kunden sina konkurrenter bakom sig med nyvunnen explosivitet.