Till höger Mikael Långström, vd Fältcom.
Till höger Mikael Långström, vd Fältcom.

Miljövänlig trafik med Fältcoms teknik

Teknik från Umeåföretaget Fältcom spar bränsle för tunga fordon och ger nya smarta tjänster för mer effektiva transporter.

Det första resultatet av ett samarbete mellan Fältcom, Telia och Neste är tjänsten SmartTruck för tung trafik som baseras på Fältcoms Internet of Things-enheter. Med endast ett gränssnitt kan föraren av ett tungt fordon komma åt en mängd applikationer, som till exempel optimering av bränsleförbrukning, automatisk överföring av färdskrivardata och mobil tankning.

– Konceptet är laddat med en mängd smarta tjänster för att effektivisera och öka säkerheten för förarna. Ett exempel är bränslebesparing genom att förarna via en skärm får stöd för en mer ekonomisk körstil men även genom Nestes tankningsapp som med hjälp av GPS-positionering hänvisar föraren till närmaste ledig station, allokerar en pump som sedan fjärraktiveras vid tankning. Kostnaden dras sedan automatiskt mot företagets betalkort utan att pengar eller kort behöver hanteras. Säkert och smart helt enkelt, säger Mikael Långström, vd på Fältcom.

Lösningen ses som en framtidsplattform för nya funktioner och applikationer och är det första gemensamma steget mot nya typer av tjänster.

– Digitaliseringen av tung trafik har just börjat, med mycket stora utsikter för ökad säkerhet och en hel del annat, säger Mika Hyötyläinen, Vice President of Marketing på Neste.