Meiju Vartiainen
Meiju Vartiainen berättar i sin videodagbok om livet som ung entreprenör och om vad som får henne att driva ett startup. Bilderna ovan ur hennes egen Youtube-kanal.

”Min rädsla ska inte stoppa mig”

Om att våga kasta loss. Startup-grundaren Meiju Vartiainen berättar om livet som ung entreprenör i sin nya videoblogg.

Meiju Vartiainen har på bara ett par år lärt sig mycket om att vara ung entreprenör och driva ett startup. Det innebär många tidiga timmar och sena kvällar, men också en stor glädje över att få bygga upp något eget.

Tillsammans med Daniel Remes driver hon startup-bolaget Mowida, som vill skapa framtidens sätt att hitta och hyra ut långtidsboende med målet att skapa en helt friktionsfri bostadsmarknad. Angeläget för många och intresset för deras tjänst är stort. Så stort att de nu, som ett av 15 startups, tagit sig till final i Sveriges största tävling för unga företag, Venture Cup, som avgörs 21 september i Lund.

På vägen dit har Meiju Vartiainen också varit med i Uminova Innovations startup-program och inkubatorprogram, och i somras rankades hon och Daniel Remes som två av de 103 mest spännande unga entreprenörerna i Sverige av tidningen Företagarna.

Så det är mycket som snurrar kring Meiju Vartiainen och eftersom hon tror på samarbeten och att dela med sig har hon startat en videodagbok på Youtube där hon berättar om sitt liv som ung entreprenör.

Infotech Umeå fångade in henne för att höra mer om det nya projektet.

Du gör en videodagbok om att starta företag. Vad vill du med den?
Meiju Vartiainen: Kanalen heter The Diary of a Young Entrepreneur och det är exakt vad det är. Det är mitt sätt att sortera ut mina tankar. Denna kanal innehåller mina ärliga tankar och åsikter om livet, företagande och allt däremellan. Det är entreprenörskap utan filter.

YouTube-kanalen har länge varit någonting jag velat göra men inte vågat. Nu är jag less på att vara rädd och har bestämt mig för att inte låta min egen rädsla stoppa mig från att göra saker.

Hur är det att vara ung entreprenör?
Meiju Vartiainen: Jag älskar entreprenörskap, oavsett ålder. Entreprenörskap innebär att använda företagande till att uppfylla en dröm. Att leva med utmaningar, problemlösning och söka möjligheter är oerhört kul. Att träffa andra drivna personer som alla lever sin dröm är en fantastisk känsla. Oavsett ålder.

Du gör filmerna på engelska, hur kommer det sig?
Meiju Vartiainen: Jag vill utvecklas, ständigt. Jag vill öppna upp kanalen för hela världen. Målet vi har i företaget är att bygga ett multikulturellt företag.

Vem vill du nå med filmerna?
Meiju Vartiainen: Ofta pratar vi om målgrupper inom företagande och startup-världen, men denna gång har jag ingen målgrupp. Jag vill nå alla som är intresserade av och känner att de behöver höra mina tankar. Sedan önskar jag att bland annat mina gamla elever (Meiju har varit gymnasielärare, red:s kommentar) ska kunna hitta inspiration till att börja med företagande. Vilket ett antal redan har gjort.

Vilka andra projekt ligger dig varmast om hjärtat just nu?
Meiju Vartiainen: Jag har ett enda projekt som ligger mig varmast om hjärtat och som jag vill satsa fullt ut på och det är företaget Mowida som jag driver tillsammans med min kära kollega Daniel Remes. Vi arbetar med att skapa framtidens sätt att hitta och hyra ut långtidsboende med målet att skapa en helt friktionsfri bostadsmarknad. Vi skapar tillsammans med vårt team en tjänst som ska vara en del i att hjälpa människor globalt.

Om Uminova Innovations startup-program:
Har också du en idé som du vill förverkliga i ett företag? Sök till Uminova Innovations startup-program, senast 10 september.

Vill du höra mer av Meija Vartiainen? Kom till Startup Coffee 12 september, Uminova Innovation.