Jörgen Rönnqvist, Konftel, bnetonar hur allt fler användare vill ta med sig sin egen mobiltelefon in i konferenssamtalet.
Jörgen Rönnqvist, Konftel, bnetonar hur allt fler användare vill ta med sig sin egen mobiltelefon in i konferenssamtalet.

Mobilen kliver in i konferensrummet

Sömlöshet och möjlighet att använda mobilen i konferenssamtal är viktigt när Umeåföretaget Konftel bygger telefonmöten med molntjänster.

När Konftel spanar fram mot 2018 är sömlöshet och konferenssamtal, inte minst med mobilen, viktiga inslag i utvecklingen.

Sömlösa system

Sömlösa system som kan kopplas samman är en viktig grund att stå på, menar Jörgen Rönnqvist, affärsområdeschef för Konftel i Norden och de baltiska länderna. Nyligen skrev Konftel på nytt avtal med molntjänsleverantören Telavox som stöder just detta.

– Vi arbetar oavbrutet för att förenkla för våra användare, inte minst via vår app där användaren kan använda sin mobiltelefon för att sätta igång telefonmöten, och det gör även Telavox med sina molntjänster. Det är därför extra kul att flera av våra produkter nu fungerar sömlöst mot Telavox molntjänster, säger Jörgen Rönnqvist.

Det är Konftel 300IPx med appen Konftel Unite och Konftel 300Mx, världens enda konferenstelefon med SIM-kortshållare, som har validerats och fungerar mot Telavox telefontjänster. Modellerna hör till kategorin hybrid-telefoner, som både har stöd för uppringda konferenssamtal och USB för webbaserat samarbete.

Det framgår också när några av företagets internationella säljare på företagets hemsida delar med sig av reflektioner över hur marknaden för konferenstelefoni ser ut runt om i världen. För Konftel, med en omsättning på 155 miljoner kronor och försäljning i stora delar av världen, är det viktig kunskap att ta med sig.

Norden långt fram

Jörgen Rönnqvist menar att Norden sedan länge ligger långt fram i utvecklingen, även om det finns stora variationer och att systemen måste anpassas för både tidiga användare och de som tar längre tid på sig att börja använda ny teknik.

– När jag talar med mina kollegor från hela världen märker jag att Norden är en mogen marknad. Men vi ser att bland de nordiska användarna finns både de som är snabba att omfamna ny teknik och nya tjänster, medan andra känner sig mer bekväma med vad de har sedan tidigare. Lösningen på det är vad vi kallar Hybrid Conferencing där vi stöder olika typer av telefonlinjer. Detta gör dem perfekta för alla personlighetstyper på kontoret, både de tidiga användarna och de mer konservativa, säger Jörgen Rönnqvist.

Kina och Indien på gång

Konftels man i Kina, Simon Chin, lyfter fram WeChat som den viktiga kanalen i Kina.

– WeChat har blivit en plattform som förändrat kundernas beteende. Du kan sköta nästa hela ditt liv genom WeChats app, men B2B är fortfarande ett relativt konservativt område, säger Simon Chin.

Nipun Khanna berättar att den lokala fysiska handeln fortfarande är stark i Indien. E-handeln har ännu inte fått något större genomslag och det är fortfarande analoga telefoner som dominerar.

Stor efterfrågan i USA

USA tar däremot stora steg in i digitalisering, berättar Fredrik Hörnkvist, Konftels man i USA.

– Vi har en mycket stor efterfrågan på våra produkter, särskilt den trådlösa Konftel 300Wx som är marknadsledande inom trådlös konferenstelefoni, säger Fredrik Hörnkvist.

Mobilen viktig del för konferenser

Från Storbritannien rapporterar Jeff May om önskemål från många kunder att kunna använda sin mobiltelefon också för konferenser.

– Vi tillmötesgår det med vår Konftel Unite App. Den ger ett smidigt sätt för att sätta upp ett telefonmöte med stöd av mobilens kontaktlista och kalender, säger Jeff May.