Jörgen Winqvist, Ateas platschef i Umeå, sätter sig tillrätta i tronen Game of Phones. Nu är målet att fler företag ska återvinna sina mobiler och it-prylar. På bilden syns enbart en del av tronen.
Jörgen Winqvist, Ateas platschef i Umeå, sätter sig tillrätta i tronen Game of Phones. Nu är målet att fler företag ska återvinna sina mobiler och it-prylar. På bilden syns enbart en del av tronen.

Mobiltronen sätter fokus på återvinning

Återvinning och hållbarhet är ett tema när Atea IT-arena besöker 17 orter. I veckan är det Umeå och Skellefteå som står på tur.

– I Sverige köper vi fyra miljoner mobiler per år. Men bara tio procent kommer tillbaka i ett kretslopp. Det är inte bra siffror, konstaterar Jörgen Winqvist, platschef för Atea i Umeå, när han inviger företagets IT-Arena på Folkets hus i Umeå.

Den årliga IT-Arenan som Atea bjuder in till åker på turné just nu runt i landet. 17 orter får besök och den här veckan är det Umeå, Skellefteå och Luleå som står på tur. Ett stort antal utställare från de flesta större IT-leverantörer finns med på tåget. Och mitt bland dessa tronar Game of Phones, en enorm tron byggd av mobiler som inte längre kan användas.

300 kilo tung

Game of Phones väger sina modiga 300 kilo och är över två meter hög. Tronen är helt byggd av återvunna mobiltelefoner med syfte att skapa förståelse för hur nödvändigheten att minska CO2-utsläpp och ett mer cirkulärt samhälle.

– Det här är förmodligen den lägst hängande frukten av alla inom hållbarhetsområdet. Återtag är en rationell åtgärd som är både miljösmart och säker. Trots det är det alldeles för få som gör det. Vi vill att återtag ska bli lika naturligt som att panta burkar och lika självklart som att källsortera. Det här är enkelt och något alla faktiskt borde göra, säger Andreas Rydell, hållbarhetsansvarig på Atea.

Målet med Game of Phones är att få it-inköpare och hållbarhetsansvariga att få upp ögonen för problemet och förstå vikten av att sätta mål för ett planerat återtag.


I utställningslokalen möter stora IT-leverantörer deltagare på konferensen. Här är det Cisco som byggt upp sin monter.

 


Mellan alla föreläsningar fick konferensdeltagarna också pröva på att programmera robotar.