Atea IT-Arenan i Umeå
Det var stor bredd på deltagarna under Ateas it-dag. Här syns Roger Klahr, säkerhetsspecialist hos Posten och Sören Marklund, systemtekniker på SCA Packaging Obbola tillsammans med Staffan Wikström, platschef för Atea i Umeå och Örnsköldsvik, och Svante Drugge, it-arkitekt på Atea.

Molnet lockar under Atea-dag

När Atea åker på Sverigeturné med arrangemanget IT-Arenan slår Umeå rekord då över 300 personer deltog i samtal kring bland annat molntjänster, lagring och kommunikation.

– Vi har slagit svenskt världsrekord idag. Vi är fler än i Malmö, Göteborg, Stockholm och Jönköping. Så här många har det aldrig varit på någon av våra IT-arenor i Sverige, utbrister en glad Staffan Wikström, platschef för Atea i Umeå och Örnsköldsvik, när han hälsar över 300 kunder och partners välkomna till seminariedag på Nolia i Umeå. Dagen är en del av Ateas Sverigeturné IT-arenan då man besöker totalt 15 orter från Växjö i söder till Luleå i norr.

Företag i medvind

När Staffan Wikström talar om Atea beskriver han ett företag i medvind. Sett över hela Norden hoppas företaget nå en miljard kronor i vinst under 2011 och tillväxten märks också tydligt i Umeå och Örnsköldsvik.

–  Vi har anställt 25 nya medarbetare de sista tolv månaderna, varav jag själv är en. I Örnsköldsvik är vi nu 16 och vi har sammanlagt 70 medarbetare i Umeå och Övik, berättar Staffan Wikström i sitt inledningstal för deltagarna.

Han lyfter även fram att Atea idag är ett annat företag än för tio år sedan. Företaget har nu större fokus på service, på fjärrbackup, servrar, lagring och inte minst molntjänster. Det handlar inte så mycket om att leverera kartonger med datorer utan mer om att bygga en it-infrastruktur där både hårdvara och digitala tjänster, mer eller mindre i form av it på kran, kan samverka.

Utmaningar för it-avdelningar

En av föreläsningarna under dagen hölls av Svante Drugge, it-arkitekt på Atea, som också han talade om nödvändigheten av att verksamheten i ett företag eller en organisation samverkar med it-avdelningen.

– Våra smarta telefoner börjar få in verkligt bra verktyg som gör att användarnas mognadsgrad ökar. Det är jätteroligt men samtidigt innebär det en utmaning när slutanvändarna själva börjar optimera sina processer med hjälp av ny teknik, säger Svante Drugge.

Strävar efter flexibilitet

För verksamheten handlar det om strävan efter flexibilitet men risken finns att den kan krocka med de förutsättningar som it-avdelningen har. Svante Drugge betonar att it-avdelningen måste beakta långsiktigt hållbara it-lösningar, säkerhet, integration mellan system, följa regler och hålla ordning och reda. Men detta ska, enligt Drugge, inte ses som en motsats till flexibiliteten utan som grundstenar för att flexibilitet ska kunna fungera.

Under dagen fick deltagarna också delta i ett stort antal inspirationspass och rundabordssamtal om heta ämnen som datacenter, mobila klienter, molnet, virtualisering och hur iPads kan användas på företag. Parallellt med seminariepassen fanns även en utställning tillsammans med Ateas partners där produktnyheter inom allt från mobiltelefoni och datorer till nya programvaror från leverantörer som Apple, HP och Microsoft premiärvisades.

– Vi vet att de som jobbar med it ofta är ganska ensamma i sina respektive organisationer och därför vill vi erbjuda dem ett forum för att byta erfarenheter och knyta nya kontakter med andra som också jobbar med it på orten. Ett syfte med dagen är just att utveckla det lokala näringslivet såväl som offentlig sektor genom erfarenhetsutbyte och nätverkande, säger Staffan Wikström.

Text och foto: Mikael Hansson