Roger Öhlund, marknadschef Smartplanes
Roger Öhlund, marknadschef Smartplanes, visar upp företagets drönare som prövas av NASA i USA. Stillbild ur film från Inlandsinnovation.

NASA testar drönare från Skellefteå

Ett mycket lyckat test av Skellefteåföretaget Smartplanes drönare UAV Freya har genomförts av amerikanska NASA.

Som Infotech Umeå tidigare berättat om har amerikanska NASA börjat utprova drönaren Freya från Skellefteåföretaget Smartplanes. Det är ett projekt som kan ge stort internationellt genomslag.

NASA testar bortom synhåll
NASA berättar i ett pressmeddelande att de under tre veckor i maj testat hur drönare kan användas i flygningar som når längre bort än vad piloten kan se, det som kallas Beyond Visual Line Of Sight. Syftet med testerna är bland annat att göra användning av drönare säkrare i områden där risken finns att de kan störa kommersiell flygtrafik.

”Vi tror att Freya gjorde ifrån sig så bra i NASA-testerna på grund av dess tillförlitlighet. Freya kan stanna i luften även i svåra väderförhållanden och är tillräckligt flexibelt för att användas i många olika typer av uppdrag. För oss är detta en huvudsak”, skriver Smartplanes i en kommentar på sin webb.

– Att få till en situation där vi kan få använda vår drönare bortom synhåll skapar en marknad som är så mycket större. Vi har en produkt som kan möta den marknaden, säger Roger Öhlund, marknadschef för Smartplanes, i en video som investeraren Inlandsinnovation publicerat.

Extremt hållbar
– Det som gör vår produkt speciell är att den är extremt hållbar. Vi har vingar förstärkta av kolgrafitstavar och vi har en vinge som är extremt hållbar, förklarar Roger Öhlund.

Flygkroppen byggs i lexan som också används i skottsäkert glas, byggs det tunt så blir det så pass flexibelt att det kan användas till en drönare.

– Det är nästan oförstörbart, säger Roger Öhlund.

De drönare som Smartplanes tagit fram används främst för lantmäteri men blir allt mer aktuella för jordbruk, skogsindustrin, övervakning som sköts av polis och brandkår eller gränsbevakning.

Se filmen om Smartplanes nedan.