Nasdaq-handel stoppad av tekniska problem

Tekniska problem stoppade all handel på amerikanska börsen Nasdaq OMX under tre timmar i torsdags. Det är något som absolut inte får hända, menar Veronica Augustsson, vd för Cinnober med kontor i Umeå och Stockholm.

Torsdag kväll 22 augusti och ett teknisk fel gör att all handel på den amerikanska Nasdaq-börsen går ner, något som absolut inte får hända, enligt Veronica Augustsson, vd på
Cinnober. Cinnober har omkring 250 utvecklare i Stockholm och Umeå som leverar system till flera av de största börserna i världen och är därmed en av de finansiella aktörer som är starkt beroende av att börserna kan hantera sin säkerhet.

Systemen bakom världens stora börser brukar liknas vid de som styr kärnkraftverk och avancerade stridsflygplan men under de senaste åren har flera incidenter inträffat som ruckat på det goda ryktet.

Torsdagens tre timmars stopp vid Nasdaq är inte det enda. För drygt ett år sedan gick också Nasdaq-handeln ner på grund av tekniska problem samtidigt som Facebook-aktien introducerades. Det innebar en uppskattad tradingförlust på närmare 500 miljoner dollar för aktiehandlare.

När Bloomberg, en av världens största tv-kanaler för finansiella frågor, ska reda ut omfattningen av det senaste stoppet kallas Veronica Augustsson, vd för
Cinnober
med kontor i Umeå och Stockholm, in som expert i den internationella sändningen. "Det är en katastrof", menar hon.

Här nedan kommenterar Veronica Augustsson stoppet vid Nasdaq.