winIT
Nätverket Win-IT samlar kvinnor från it-branschen till träffar och föreläsningar. På bilden Sara Olofsdotter från InfoTech Umeå, som också medverkar i novembermötet som talare.

Nätverk samlar många kvinnor från it-branschen

Nätverket win-IT vill samla kvinnor i it-branschen för att stärka och ge inspiration i en traditionellt manlig industri. I Umeå har man samlat upp till 100 kvinnor under vissa av träffarna.

– Win-IT är ett nätverk för de kvinnor som redan befinner sig i it-branschen. Förhoppningen är att nätverket kan vara ett stöd i form av inspiration och kompetenshöjning för att få dessa att stanna kvar i branschen, berättar Eva Lund inför nästa träff med
Win-IT i Umeå som arrangeras den 27 november.

Eva Lund är en de drivande krafterna bakom win-IT i Umeå. Närverket är organiserat av it-konsultföretaget Sogeti och har 2 500 medlemmar på sammanlagt 15 orter, varav 14 i Sverige. Men även om det är Sogeti som är huvudarrangör finns också flera andra it-företag med och arrangerar kvällsträffarna. 

– Jag tycker att de träffar vi haft i win-IT har visat att behovet av att nätverka i den här gruppen är stort, menar Eva Lund.

Nu i slutet av november är det dags för en ny nätverksträff med win-IT. Denna gång är det fyra kvinnor som verkar inom it-branschen i Umeå som berättar om sina vägar till it-branschen  och vilka deras viktigaste drivkrafter är.

De fyra inspiratörerna är Sara Olofsdotter, affärscoach och ansvarig på InfoTech Umeå, Emma Mjöbring, systemutvecklare på Sogeti, Susanne Österström Dahlqvist, vd för Teknikhuset, samt Christina Skaskiw, utvecklare och metodspecialist på Acino.

– Vi har även pratat om att bjuda in kvinnliga IT-studenter till våra träffar och det är naturligtvis ett bra tillfälle för nätverket att ge kompetens till dessa individer samtidigt som vi kan stötta dem in i branschen och på så sätt ge mer kompetens tillbaka, fortsätter Eva Lund.

Anmäl här till
Win-IT 27 november.

Text och foto: Mikael Hansson